"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΑΝΑΡΧΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ο αιφνιδιασμός ενός ιδρύματος


Είναι μνημείο νεοελληνικής εκπαιδευτικής κληρονομιάς η ανακοίνωση της Πρυτανείας και των κοσμητόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικώς με όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή περί σύνδεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου με τον πολύπαθο χώρο του Μετσοβίου.  


«Το ΕΜΠ», λέει, «αιφνιδιάστηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, οι οποίες αφορούν σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το συγκρότημα της Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για το σχέδιο αυτό, που αφορά και χώρο του ΕΜΠ, δεν υπήρξε, όπως είναι επιβεβλημένο, προηγούμενη ενημέρωση της πολυτεχνικής κοινότητας, ούτε και της διοίκησης του ιδρύματος. Επισημαίνουμε ότι στο ιστορικό και εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στεγάζεται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών» (22.7.2019).

 
Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι το ΕΜΠ, ως απρόσωπο ίδρυμα, δεν ενθουσιάζεται, δεν ερωτεύεται, δεν αιφνιδιάζεται. Και προφανώς δεν διαβάζει εφημερίδες.  


Οι πρυτάνεις και οι κοσμήτορες, οι οποίοι όφειλαν να διαβάζουν τουλάχιστον τις ειδήσεις που αφορούν το ίδρυμα, δεν θα αιφνιδιάζονταν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης διότι ένα χρόνο πριν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι «το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μουσείο αναφοράς. Η αναβάθμισή του δεν αφορά μόνο την πόλη, αλλά και τη χώρα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια σημαντική ανάπλαση, αστική και οικονομική. Χρειάζεται επέκταση, να δημιουργηθούν υπόγειες αίθουσες για την έκθεση συλλογών που μένουν κρυμμένες λόγω έλλειψης χώρου, μια εντυπωσιακή καινούργια είσοδος, πεζοδρόμηση και να ενωθεί με το κτίριο του Πολυτεχνείου. Πιστεύω ότι η Αρχιτεκτονική Σχολή πρέπει να φύγει από το Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο ίσως δεν είναι κατάλληλο να γίνει μουσείο, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει κέντρο άλλων πολιτιστικών δράσεων. Θεωρώ όμως βασικό, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, να φύγει από εκεί η Αρχιτεκτονική Σχολή» (Athens Voice 23.7.2018).

 
Το ΕΜΠ, ως απρόσωπο ίδρυμα, δεν θα μπορούσε επίσης να ενοχληθεί από τη διαρκή κατάληψη των χώρων του που κάνουν χρόνια τώρα κακοποιά στοιχεία


Οι πρυτάνεις και οι κοσμήτορες όφειλαν να ενοχληθούν και να διεκδικήσουν τους ακαδημαϊκούς χώρους από τους μπάχαλους. Δεν λέμε να πλακωθούν στο ξύλο με τους κακοποιούς, αλλά θα μπορούσαν να κλείσουν το ίδρυμα μέχρις ότου η πολιτεία να πράξει το καθήκον της, να αποδώσει το κτιριακό συγκρότημα στους ιδιοκτήτες του, που είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα. Διότι δεν ξέρουμε τι σόι «εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο ιστορικό και εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων», αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει εργαστήριο παρασκευής βομβών μολότοφ, και από εκεί εξορμούν οι χουλιγκάνοι για να καίνε λεωφορεία και τρόλεϊ και να κάνουν φλογερά πάρτι κάθε Σαββατοκύριακο στα Εξάρχεια.

 
Είναι προφανές ότι το ΕΜΠ θα «αιφνιδιαζόταν», αν μπορούσε να διαβάσει ότι το 2016 το «ιστορικό και εμβληματικό» κτίριο Γκίνη είχε γίνει επί μήνες ξενώνας προσφύγων, διότι έτσι αποφάσισε μια (απρόσωπη) συλλογικότητα από τις εκατοντάδες που κυκλοφορούν στους χώρους του.

 
Η Πρυτανεία και οι κοσμήτορες, που χρόνια τώρα μένουν απαθείς στις καταλήψεις και στις καταστροφές, άραγε αιφνιδιάζονται από αυτά τα φαινόμενα ή μόνο από τις ανακοινώσεις για την ανάπλαση της περιοχής;

 
Εχουμε γράψει πολλάκις ότι για την ελληνική χρεοκοπία δεν υπάρχουν αθώοι, αλλά μόνο διαφορετικοί βαθμοί ενοχής. 

Για τη χρεοκοπία των ΑΕΙ, τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει...


 η γραφειοκρατία της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: