"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: O παραλογισμός του νόμου Κατρούγκαλου



Οπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την προηγούμενη Παρασκευή και επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ετοιμάζονταν να εκδώσουν συντάξεις ύψους έως και 20.000 ευρώ.  


Δεν είναι λάθος τα πολλά μηδενικά. Πρόκειται για μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές των δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χιλιάδων ευρώ.


ΝΑΙ, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν προέβλεπε ανώτατο πλαφόν στην έκδοση συντάξεων με αποτέλεσμα δικαιούχοι του Ταμείου Νομικών και κάποια πρώην μεγαλοστελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων να βγαίνουν στη σύνταξη με ποσά αποδοχών που προκαλούν. Την ώρα, μάλιστα, που ο νόμος Κατρούγκαλου βγάζει αποδοχές μειωμένες έως και 38% για όσους συνταξιοδοτούνται από τον Μάιο του 2016 και μετά.
 
ΟΙ στρεβλώσεις του ασφαλιστικού τερατουργήματος το οποίο ψήφισαν πανηγυρίζοντας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τρία χρόνια είναι πάρα πολλές. Το κύριο πρόβλημα είναι πως «εκδικείται» όσους έχουν πάνω από τριάντα χρόνια εργασίας.

 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, στον επανυπολογισμό των αποδοχών των παλαιών συνταξιούχων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου έχουν γίνει απίστευτες αλχημείες. Τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές, γιατί επανυπολογίστηκαν με βάση τις προμνημονιακές… ανύπαρκτες όμως αποδοχές.

 
ΑΥΤΟΣ είναι και ο κύριος λόγος που το υπουργείο Εργασίας και η Εφη Αχτσιόγλου «έκρυψαν» τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών από πέρσι τον Δεκέμβριο. Γιατί δεν ήθελαν να δουν οι συνταξιούχοι τις προσωπικές διαφορές που προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου και το πώς επανυπολογίστηκαν. Για όλα αυτά τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που υποδύονταν τους προστάτες των αδυνάμων δεν τολμούν να πουν κουβέντα. Οπως, επίσης, δεν παραδέχονται τις μειώσεις που έγιναν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές με δικές τους νομοθετικές παρεμβάσεις.

 
ΣΕ όλο αυτό το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό μπάχαλο πρέπει να μπει μια τάξη. 


Η νέα κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει πως...


 θα προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις στο νόμο Κατρούγκαλου. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις αλλαγές που θα υλοποιηθούν ώστε το σύστημα να γίνει πιο δίκαιο για όσους συνταξιοδοτούνται, αλλά και για τις εισφορές που πληρώνουν εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

ΤΕΛΟΣ, πρέπει να λυθεί οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα των αναδρομικών, μόλις δημοσιευθεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί συνταγματικότητας ή μη του νόμου Κατρούγκαλου. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, χθες, παρουσίασε το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου και προβλέπει την επιστροφή χιλιάδων ευρώ από τις παράνομες περικοπές του δεύτερου Μνημονίου.

ΟΛΕΣ οι παραπάνω νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους, ώστε από το 2020 να είναι ξεκάθαρο πια σε όλους παλαιούς και νέους συνταξιούχους τι δικαιούνται και τι λαμβάνουν χωρίς τρικ και αλχημείες που προκαλούν αβεβαιότητα για το ύψος των αποδοχών τους στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: