"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Mayday! Ο Έμπολα απέναντι σε διάτρητα σύνορα...

Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής
email: theogiannaros@gmail.com,
Twitter: @theogiannaros1,
FaceBook: Theo Giannaros


Η επιδημία του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό χαρακτηρίστηκε από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία" σε παγκόσμιο επίπεδο.


Με δύο ακόμα κρούσματα στην Ουγκάντα να έχουν αναφερθεί τον Ιούνιο και μετά από αυτά ακόμα ένα θανατηφόρο κρούσμα του ιού Έμπολα στο Κονγκό, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα, η απόφαση του ΠΟΥ για κήρυξη παγκόσμιας κατάστασης "έκτακτης ανάγκης” ήταν πλέον μονόδρομος.


Μιας και τα συμπτώματα εκδηλώνονται από 2 έως και 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό του Έμπολα, συνήθως όμως, μέσα σε 8-10 ημέρες, οι είσοδοι ξένων σε μια χώρα πρέπει να είναι κατά κάποιον τρόπο ελεγχόμενοι, με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων από το προσωπικό των κόμβων εισόδου, με τα οποία οι επιβάτες ελέγχονται για το ενδεχόμενο να έχουν πυρετό. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες πρέπει να απαντούν σε ερωτήσεις, για την κατάσταση της υγείας τους και τον κίνδυνο να έχουν εκτεθεί στον ιό του Έμπολα, ειδικά αν προέρχονται από την Αφρική. Για όσους έχουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα ή έχουν πιθανόν εκτεθεί στον ιό, το κέντρου ελέγχου και πρόληψης των ασθενειών αποφασίζει για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ληφθούν. Οι υγειονομικές αρχές ενδέχεται να μεταφέρουν το νοσούν άτομο στο νοσοκομείο, όπου θα εκτιμηθεί η κατάστασή του, θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις ή/και σε θεραπεία, ή θα το θέσουν σε απομόνωση.


Πώς, αλήθεια, είναι δυνατόν να ελεγχθούν οι χιλιάδες των λαθροεισβολέων από τον Έβρο ή τα νησιά, πριν αυτοί έρθουν σ’ επαφή με τον τοπικό πληθυσμό, ή χαθούν στην επικράτεια;  


Πώς μπορεί να επιτευχθεί η προστασία του πληθυσμού, χωρίς δυναμική δράση αποτροπής κατά των λαθροεισβολέων σε θάλασσα και στεριά, με κάθε τρόπο, σε συνεννόηση με τη Frontex και ως εκ τούτου με την Ε.Ε.;


Βέβαια, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ τόνισε πως ακόμα είναι σχετικά νωρίς για περιορισμούς στις μετακινήσεις ή το εμπόριο, αλλά και ούτε είναι επιτακτική ανάγκη, τουλάχιστον προς το παρόν, να ελέγχονται οι επιβάτες στα αεροδρόμια, τα λιμάνια ή τα στεριανά σημεία εισόδου, εκτός για ταξιδιώτες που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές, ή επισκέφθηκαν πρόσφατα κάποια απ’ αυτές... αλλά σε κάθε περίπτωση τα διάτρητα, λόγω της αρρωστημένης ιδεοληψίας της προηγούμενης κυβέρνησης και κάποιων εμπλεκομένων ΜΚΟ, σύνορα της χώρας μας, πρέπει να θωρακιστούν διακριτικά μεν αλλά άμεσα δε, ώστε η χώρα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους άφιξης και εξάπλωσης του ιού του Έμπολα στη χώρα, αν τα πράγματα γίνουν σοβαρότερα!


Ο αιμορραγικός πυρετός από τον ιό του Έμπολα είναι μια καθαρά ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά στην Κεντρική Αφρική. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων που ενδημούν στην Αφρική. Ο ιός από αυτές τις νυχτερίδες μεταφέρεται στα άγρια ζώα της πανίδας, τα οποία στη συνέχεια τον μεταφέρουν με διάφορους τρόπους και στον άνθρωπο.


Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στις τοπικές κοινότητες, όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελονών όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας εκείνων που σχετίζονται με την περίθαλψη ασθενών. 


O ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών, όπως σάλιο, ούρα κ.λπ.


Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει δραματικά στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.


Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μίας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες) προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.


Η νόσος, όπως ήδη περιγράφηκε, μπορεί να εκδηλωθεί όλως ξαφνικά με πυρετό, έντονους μυικούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο, πονόλαιμο και γενικά με αδυναμία και δυσφορία. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας περιλαμβάνει βίαιους έμετους, έντονη ναυτία, συνεχιζόμενη διάρροια που επιμένει, παρά τη φαρμακευτική αγωγή και την ειδική διατροφή... με ανορεξία, κοιλιακούς πόνους, εξανθήματα και προβληματική λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, που καταρρέουν.

Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, αιμορραγικές εκδηλώσεις εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων, όπως αιμορραγίες από τη μύτη, τα μάτια, τα ούλα, το δέρμα (μελανιές), αίμα στα κόπρανα, αιμορραγίες στο σημείο των ενέσεων και, αργά ή γρήγορα, πολυοργανική ανεπάρκεια. Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται από 25% έως 90%.


Οι  άξονες παρέμβασης στην αντιμετώπιση του Έμπολα περιγράφονται αναλυτικά στα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης: άμεση υγειονομική περίθαλψη των ασθενών, εντοπισμός των ατόμων με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι ασθενείς, επιτήρηση και ψυχολογική υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων και συμβολή στη δημιουργία και λειτουργία κέντρων θεραπείας από τον Έμπολα στη ίδια την πηγή, τη Δυτική Αφρική.

Μεταξύ των πολλών "διδαγμάτων” που έχουν αντληθεί έως σήμερα από τον Έμπολα είναι...


 η ανάγκη συντονισμένων και δυναμικών πολλές φορές ενιαίων ενεργειών συνεργασίας τομέων, για τη διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας από τον συγκεκριμένο ιό.  Η νόσος αυτή δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά δυστυχώς ούτε ο αλτρουισμός, ούτε το θάρρος ή η συμπόνοια μπορούν από μόνα τους να βοηθήσουν αν δεν συνδυαστούν με μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του ιού...


Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των συναρμοδίων Υπουργείων, όπως εκείνων της Δημόσιας Τάξης και της Μεταναστευτικής Πολιτικής, γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να πράξουν και είμαι σίγουρος πως θα το πράξουν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.


Εγώ απλά μόνο να εκθέσω το δικό μου σκεπτικό μπορώ, θεωρώντας πως εκείνοι που πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις... θα το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν ή, ακόμα καλύτερα, θα το έχουν ήδη σκεφτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: