"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ενα κενό ντοσιέ...

Εχουμε μιλήσει πολλάκις για τη «χρησιμότητα» του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ενός διοικητικού απολιθώματος από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σημειώναμε π.χ. στις 2.9.2005: «Σε τι χρειάζεται ένα υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης; (...) ένα αντίδωρο της κεντρικής κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, ώστε η τελευταία να αισθάνεται συμπρωτεύουσα». Ή στις 12.6.2014: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί στο μεγάλο και δύσκαμπτο κυβερνητικό σχήμα υπάρχει και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, θέση την οποία είχε καταργήσει το 2009 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και επανέφερε το 2012 ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Το εν λόγω υπουργείο είναι απλώς παραγωγός δελτίων Τύπου, για τις επισκέψεις που κάνει σε πολιτιστικούς συλλόγους ο εκάστοτε υπουργός. Προς τι λοιπόν η διατήρησή του; Για επικοινωνιακούς λόγους ή επειδή κάποιοι στην Αθήνα νομίζουν ότι και ο Μακεδόνας θέλει τον υπουργό του;».
 
 
Την καλύτερη όμως περιγραφή της αχρηστίας αυτού του υπουργείου, την έδωσε ο ίδιος ο νέος υφυπουργός. Ο κ. Θεόδωρος Καράογλου μίλησε το περασμένο Σάββατο (19.7.2019) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν πολύ λογική: «Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός σας έδωσε ένα ντοσιέ με τις προτεραιότητες του πρώτου εξαμήνου. Ποιες είναι αυτές;».

 
Αντιγράφουμε την απάντηση του υπουργού: 


«Σκληρή δουλειά, σεμνότητα, σοβαρότητα, χειροπιαστά αποτελέσματα σε κάθε υπουργείο και ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν ο δρόμος προς την υψηλότερη ανάπτυξη και τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Για να αλλάξει το κλίμα στη χώρα, να ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα και να ανταποκριθούν οι αγορές, οι επενδυτές και οι εταίροι, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να φτάσουμε στο στόχο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2021. Αρα το κυβερνητικό μας στίγμα πρέπει να είναι ευδιάκριτο ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα..». Συνεχίζει περιγράφοντας την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου και σημειώνει ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης που μας έδωσαν οι αγορές είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, επιστρέφοντας σε μια καθημερινότητα που δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν».

 
Ολα αυτά είναι στις προτεραιότητες του ΥΜΑΘ και μάλιστα περιγράφονται στο γαλάζιο ντοσιέ που ενεχείρισε ο πρωθυπουργός στον κ. Καράογλου; 


Θα προλάβει ένας άνθρωπος να «αλλάξει το κλίμα στη χώρα», να επιτύχει «την ανάκτηση της εθνικής αξιοπιστίας, την υψηλότερη ανάπτυξη και τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο»;  


Μήπως χρειάζεται...


 και δεύτερος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης; 


Η κανονικότητα θέλει θυσίες και αφού υπάρχουν τα υποζύγια που πληρώνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: