"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΚΗΦΗΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Working Class Hero (Ο ήρωας της εργατικής τάξης είσαι εσύ - Κανένας τους δεν θα άντεχε ούτε 4 ώρες στο ταμείο super market, στη μηχανή του καφέ, στο μηχανάκι για τη διανομή πίτσας, στο ταμείο της τράπεζας να χτυπάς αριθμούς, στο φροντιστήριο να διδάσκεις σε έφηβους με χαρτζιλίκι μεγαλύτερο από ό,τι ο μισθός σου)

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

ΑΡΘΡΑΡΑ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ για τα σούργελα της Πρώτης Φοράς Αριστερά... 



Η ανακοίνωση της εκδήλωσης στο Παγκράτι ήταν to the point. «Το 60% των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βιώνει την ανεργία. Τα voucher, η ανασφάλιστη εργασία, η γκρίζα ζώνη της επισφάλειας είναι καθεστώς για χιλιάδες νέους ανθρώπους στην Ελλάδα, που χάνουν το δικαίωμα στη ζωή, την εργασία και την αξιοπρέπεια» και μετά στο άρθρο του στην εφημερίδα ο υποψήφιος βουλευτής επιχειρηματολογούσε: «Το ερώτημα αν μπορεί να γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751, δεν χωρά συζήτηση».   


Ήταν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της ΠΦΑ (Πρώτη Φορά Αριστερά) το 2015.  


Θα μπορούσε να ήταν και σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει


Τότε δεν κατάφερε να εκλεγεί. Αλλά τώρα είναι μέλος της κυβέρνησης


Τότε διψούσαν για ουρανό, τώρα διψάνε για καρέκλες.  


Και τότε για καρέκλες διψούσαν.


Στο Yπουργείο Eργασίας τα πράγματα έμπλεξαν. «Η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού μετά το τέλος της επιτροπείας» πανηγυρίζει η υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου.  


Παρήγορο! Γιατί στο τέλος της επιτροπείας (LOL) η ίδια κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ στα 5.685. Επιπλέον φόρος 650 ευρώ, αν βγάζεις πάνω από 9 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 510,95 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών και 586,08 ευρώ για όσους είναι άνω των 25ετών. Τα καθαρά είναι 432 και 495 ευρώ αντίστοιχα. Με τη μείωση του αφορολόγητου θα χάσεις από 100 έως 270 ευρώ αντίστοιχα, αλλά κερδίζεις υποσχέσεις ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός! Όταν αυξηθεί μπορεί και να ισοφαρίσεις τη χασούρα. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!


Ναι αλλά θα αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός στο δημόσιο! Τώρα είναι 780 ευρώ μεικτά (655 καθαρά). Πάρε δωράκι ένα 500ευρω φόρο! Η κυβέρνηση θα μοιράζει αυξήσεις (με το αριστερό χέρι το καλό - η αριστερά μοιράζει), που θα παντελονιάζει (με το άλλο χέρι το δεξί – η δεξιά φορολογεί)


Από την άλλη, ο νέος υφυπουργός Εργασίας κος Νάσος Ηλιόπουλος με την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε: «Το επόμενο διάστημα, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και στα ζητήματα της ανεργίας των νέων».


Έχουν περάσει 3+χρόνια ΠΦΑ, κοντεύουν εκλογές αλλά κάπου, κάπως, κάποτε «το επόμενο διάστημα» θα πιάσουμε να ασχοληθούμε και με την ανεργία των νέων!


 Με 4 και 4,5 χιλ. αμοιβή υπουργού τον μήνα γιατί να βιαστούμε; Έχουμε χρόνο! 


Από τις αναρτήσεις για this is a coup και τα Όχι στη λιτότητα - Όχι στο φόβο - Όχι στους εκβιασμούς και τα «ΟΧΙ λένε όσοι διψάνε για ουρανό» φτάσαμε στο «επόμενο διάστημα θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία».


Ο υποψήφιος βουλευτής τότε διατυμπάνιζε «γιατί πρέπει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να επανέλθει ο βασικός μισθός στα 751 ευρώ, με επιχειρήματα και χωρίς δογματισμούς, για το κοινό μας συμφέρον». Πριν 10 ημέρες ορίστηκε υφυπουργός Εργασίας. Φαντάζομαι ότι το «ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ» που υπερτόνιζε, το εννοούσε, και ότι σημαίνει επειγόντως. Η επαναφορά στα 751 ευρώ λογικά θα ανακοινωθεί αύριο, μεθαύριο. Τι, όχι; Άλλωστε αν δεν μπορεί να υλοποιήσει «ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ» αυτό που είχε δεσμευτεί για ποιο λόγο να γίνει υπουργός;


Υπάρχει ο κόσμος της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας από τη μία, και υπάρχει η ζωή στη θερμοκοιτίδα του κόμματος, του λέμε καμιά μαλακία να περνάει η ώρα μέχρι να γίνουμε υπουργοί, από την άλλη. Και δεξιά και αριστερά, για όσους ακόμα επιμένουν σε ξεπερασμένους διαχωρισμούς.  


Οι 8, οι 10 και οι 12 ώρες στη δουλειά δεν είναι το παιχνίδι των 17 ώρες διαπραγμάτευση, είναι ο κόπος, ο ιδρώτας, η πίεση για να επιβιώσεις, το άγχος να υπομένεις τα ζόρια για να ζήσεις την οικογένειά σου. Είναι η ταλαιπωρία και η αδυναμία να σε εκμεταλλευτεί ο κάθε εξυπνάκιας που θα σου πουλήσει σκίζω μνημόνια μέρα μεσημέρι αλά Τσίπρας, και σκίζω τα μνημόνια σελίδα-σελίδα αλά σαμαράς. Κανένας τους δεν θα άντεχε ούτε 4 ώρες στο ταμείο super market, στη μηχανή του καφέ, στο μηχανάκι για τη διανομή πίτσας, στο ταμείο της τράπεζας να χτυπάς αριθμούς, στο φροντιστήριο να διδάσκεις σε έφηβους με χαρτζιλίκι μεγαλύτερο από ό,τι ο μισθός σου.  


Ο ήρωας της εργατικής τάξης δεν μπορεί να είναι ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας, ούτε η συνταξιούχος 53 χρονών Φώφη, ούτε ο Κουτσούμπας, ούτε οι χρυσή ναζί. 


Ο ήρωας της εργατικής τάξης είσαι εσύ.


Πριν ένα μήνα ήταν να φύγει ένας φίλος μηχανικός πιτσιρικάς για Ριάντ, ήταν 2 χρόνια Αυστραλία, γύρισε, την παλεύει εδώ, δεν το έβαλε κάτω, και συνεχίζει, ήθελε να μείνει αλλά η αξιοκρατία δεν μένει πια εδώ, εδώ έχει μόνο τέλος επιτηδεύματος, φόρο από το 1ο ευρώ, 100% προκαταβολή φόρου, και στην τσέπη σου μένουν σχεδόν μόνο τα λεφτά για τα αεροπορικά εισιτήρια. Έχει πείσμα και επιμονή και θα τα καταφέρει, ακόμα και αν οι ικανότητες και η αξιοπρέπεια δεν επιβραβεύονται εδώ. Ο Γ. χρωστάει ένα άρθρο για το braindrain και υποσχέθηκε να το γράψει και ας αναβλήθηκε η δουλειά στο Ριάντ.


Αν γκουκλάρεις «πουργός Εργασίας Αχτσιόγλου» διαπιστώνεις ότι οι περισσότερες αναρτήσεις αναφέρονται στο επιτηδευμένο look της, παρά στο έργο της.  


Αλλά και τι να αναφέρει ως έργο; Ότι η επίσημη ανεργία ανέβηκε στο 21,2%, στους 1.006.844 πολίτες; Ότι το success story της μείωσης της ανεργίας είναι οι εποχιακοί στον τουρισμό, οι συμβασιούχοι στο δημόσιο, και οι «4ωρίτες» πλήρους 8ωρης απασχόλησης, και οι 470χιλ. νέοι έλληνες μετανάστες στην Ευρώπη;  Ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με μισθό κάτω από το επίδομα ανεργίας; 


Μοιραία το μόνο που μένει να αναρωτηθείς είναι πότε η κυβέρνηση θα σηκώσει προπαγανδιστικό διαφημιστικό spot προς τους διορισμένους εναπομείναντες θαυμαστές της, ότι 636.424 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με μέσο μικτό μισθό 389,65 ευρώ γιατί «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»; Για να σας διορίσουμε!


Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα. 


Να μοιράζεις τη «Σχεδία» γιατί είσαι άστεγος, να τρέχεις στα συσσίτια, να έχεις φαρμακευτική περίθαλψη ως ανασφάλιστος, και ενώ τον Δεκέμβριο ακούς την υπουργό να αναγγέλλει «πρόγραμμα για στέγαση και εργασία για τους αστέγους», ένα μήνα μετά η ίδια υπουργός να σου ζητά 26,9% ασφαλιστικές εισφορές!  (20% υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και εισφορά 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) Και το υπουργείο να σε τρολάρει ανακοινώνοντας ότι το κάνει για το καλό σου για να αποκτήσεις «πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και δικαίωμα στη σύνταξη».  


Με πόσα 40λεπτα από το 1,5 ευρώ ανά τεύχος θα πάρει σύνταξη κάποιος; 


 Πόσα τεύχη της «Σχεδίας» πρέπει να πουλήσει ένας άστεγος για να επιδοτεί με 1.000 ευρώ τον μήνα το ενοίκιο στο Κολωνάκι της κάθε υπουργού Αντωνοπούλου; 


 Γιατί αντί να πάρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές; 


Μα γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. (Η κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» έχει προϋπολογίσει κονδύλιο για το «κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης» 700 εκ. σε 700 χιλ. άτομα που έχουν ανάγκη (250 χιλιάδες νοικοκυριά) που βιώνουν συνθήκες φτώχειας).   


​Γιατί; 


  Γιατί καθένας από τους 1,6 εκ. μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα και τους 1,3 εκ. αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, με τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει, συντηρεί 2,8 άτομα που είτε δεν εργάζονται, είτε απασχολούνται στο Δημόσιο 


Ακόμα και τα 40λεπτα του άστεγου της «Σχεδίας» είναι χρήσιμα για τις πληρωμές των συντάξεων. Μοιραία δεν περισσεύουν χρήματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.


Οπότε ή θα συνεχίσουμε να ζούμε με ψεύτικα μεγάλα λόγια ή κάποια στιγμή θα αποφασίσουμε από κοινού να μοιραστούμε δικαιότερα μεταξύ μας δικαιώματα και υποχρεώσεις. Γιατί όταν γυρνάς κατάκοπος από τη δουλειά σου και βάζεις το μεροκάματο στο τραπέζι, εκείνο που μετράει για να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι και να πιστεύεις στην κοινωνία των πολιτών είναι η δικαιοσύνη και η ισότητα. Και πίσω από τα ψεύτικα μεγάλα λόγια του «ή εμείς ή αυτοί» και «θα τα πληρώσουν οι πλούσιοι» κρύβεται...


 η ανισότητα του διορίζω τους δικούς μου να κάθονται, τα βρίσκω με τον κάθε Σαββίδη και Βαρδινογιάννη όπως και οι προηγούμενοι, σας τσακίζω στους φόρους και γυαλίζω την καρέκλα μου.  


Όταν η Τax Freedom Day κάθε χρόνο πάει και πιο αργά πλησιάζοντας τον Aύγουστο, και από το 2019 θα αφορά και κάποιους που δεν έχουν φορολογηθεί ξανά, τα δήθεν success stories των κυβερνήσεων θα είναι μια φούσκα από κόπο και μόχθο των εργαζομένων. 


Για κάθε 1,5 ευρώ που βγάζει ένα πωλητής της «Σχεδίας», άλλα 0,46 πάνε ως φόροι και χαρτόσημα στα κρατικά ταμεία.  


Ένας νεοπροσλαμβανόμενος σπερματεγχύτης ή σφραγιδοκρατορας στο δημόσιο με βασικό μισθό 8.350 ευρώ τον χρόνο καθαρά, δεν πληρώνει φόρο ούτε ένα ευρώ, και (με την «έξοδο από την επιτροπεία» (όπως λέει ο πρωθυπουργός ) το 2019 θα «πληρώνει» 509 ευρώ φόρο. Για να έχει το ίδιο εισόδημα ένας πωλητής της «Σχεδίας» θα πρέπει να πουλήσει 5,6 χιλ. τεύχη και θα έχει πληρώσει επιπλέον κρατήσεις 2 χιλ. ευρώ για φορολογία και 2,2 χιλ. ευρώ για σύνταξη και ασφάλιση, και δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο εισόδημα θα πληρώσει 2,2 χιλ. ευρώ σε φορολογία (συν την προκαταβολή φόρου) και άλλα 2,2 χιλ. για ασφαλιστικές εισφορές, και θα του μείνουν 4 χιλ. (με συμψηφισμό της προκαταβολής φόρου της προηγούμενης χρονιάς) για να την βγάλει. Ένας αναπληρωτής καθηγητής διορισμένος σε ερημονήσι θα πληρώσει το σύνολο της αμοιβής του στα έξοδα διαβίωσης του, και θα κερδίσει μόνο τα ευχαριστώ των μαθητών του. Δεν είμαστε οι ήρωες της εργατικής τάξης. Είμαστε τα κορόιδα της βολεμενης τάξης των διορισμένων αφισοκολλητών των πελατειακών κομμάτων.  Κάτι κάνουμε τραγικά λάθος.   


Τις παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 τα στελέχη του Σύριζα, υποσχόμενοι το τέλος των μνημονίων, έκαναν copy paste μια ατάκα των αδελφών Ταβιάνι ότι «Θα ήθελα να ήταν κιόλας αύριο για να  ξέρω πώς πήγαν τα πράγματα».  


Το σίγουρο είναι ότι και τώρα που ζουν στο αύριο και έχουν πλήρη γνώση πώς πήγαν τα πράγματα, και ξέρουν ότι όλα όσα υποσχέθηκαν βγήκαν ψέματα, και να γυρνούσαν τον χρόνο πίσω πάλι τα ίδια ψέματα θα μας υπόσχονταν.  


Γιατί μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν. 


Όχι μόνο να λένε ψέματα, αλλά να μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: