"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ο “πόλεμος” για την κατάργηση της θερινής ώρας δείχνει βασικά το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης



Ένας τρόπος για να καταλάβει κανείς πόσο ωραία και δημοκρατικά λειτουργεί αυτή η Ευρώπη των …Γερμανών και ουχί των εθνών, είναι το πρόσφατο ανέκδοτο με την θερινή ώρα. 


Με αφορμή λοιπόν ένα αίτημα 70 χιλιάδων Φινλανδών που όταν ανοίγουν το παράθυρο τους αμφιβάλλω αν καταλαβαίνουν πότε ξημέρωσε και πότε βράδιασε, το ευρωπαικό κοινοβούλιο ψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας. Να μικρύνουμε την μέρα δηλαδή μέσα στο κατακαλόκαιρο για να …κοιμόμαστε (υποτίθεται) περισσότερο.  


Να σας πω την μαύρη μου αλήθεια δεν ξέρω τι έκαναν οι Ελληνες ευρωβουλευτές, οι Κύπριοι όμως που ψήφισαν υπέρ αυτής της …σκοταδιστικής, ενεργοβόρας και άκρως αντιτουριστικής ρύθμισης, κόντεψαν να φάνε ξύλο!  


Το γιατί πρέπει η ώρα να ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο σε γεωγραφικά μήκη και πλάτη που ξεκινούν από τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό και φτάνουν στις…παρυφές της Λιβύης, είναι ένα μυστικό που μόνον στους διαδρόμους της Καγκελαρίας μπορεί να το γνωρίζουν. 


Πάντως το φινλανδικό σκεπτικό που αναπτύχθηκε και κατάπιαν αμάσητο οι …ευρωπατέρες δεν αντέχει την παραμικρή κριτική. Επιστημονικές έρευνες και…καλά, αποδεικνύουν είπαν, ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχή στον ύπνο. Και αυτή με την σειρά της σοβαρότατες παρενέργειες, όπως μειωμένη απόδοση εργασίας, προβλήματα υγείας, αλλά και τροχαία ατυχήματα λόγω…υπνηλίας. Πολύ χειρότερα από αυτά που για παράδειγμα μπορεί να οφείλονται σε ένα μπουκάλι βότκας που πίνει στη καθισιά του ο κάθε Φινλανδός το Σαββατοκύριακο…  


Κι αφού ακούστηκαν όλα αυτά τα περισπούδαστα δεν βρέθηκε κανείς να εξηγήσει με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και όχι …φινλανδικούς δράκους, ότι η εισαγωγή της θερινής ώρας υπήρξε μέτρο αναγκαιότητας στην ενεργειακή κρίση του 1974 για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που ακόμη και σήμερα αποτελεί μία από τις ακριβότερες κοινωφελείς υπηρεσίες. 


Και ότι σε ηλιόλουστες τουριστικές περιοχές, όπως η Ελλάδα η παράταση της μέρας αποτελεί ευλογία θεού και όχι αιτία νευρώσεων με επιπτώσεις στην…οδική ασφάλεια! 


Και πώς να βρεθεί Χριστιανός να πει αυτά τα αυτονόητα όταν...



  σύμφωνα με έρευνα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της Γερμανίας, το 75% των Γερμανών εργαζόμενων θέλουν την κατάργηση της θερινής ώρας, για να …κοιμούνται περισσότερο! 


 Ε, λοιπόν αυτά τα αυτονόητα που δεν κατάλαβαν οι ευρωβουλευτές, εκτός από την πολιτισμένη ηλιόλουστη Φλόριντα, τα έκανε πράξη από το 2016 και η …οπισθοδρομική Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Που με υπουργική απόφαση κατάργησε την…χειμερινή ώρα και υιοθέτησε μονίμως την θερινή. «Για να επωφελούνται πολίτες και τουρίστες από την ευεργετική παράταση της ηλιοφάνειας». Τόσο απλά και ωραία…




Δεν υπάρχουν σχόλια: