"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: O αρχιτσαρλατάνος στα κυβικά του!


Με όρους ουσιαστικής αξιολόγησης των προσδοκιών και των αποτελεσμάτων, το ταξίδι του Τσίπρα στην Νέα Υόρκη μπορεί και να είναι το πιο αποτυχημένο που έχει κάνει ποτέ Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός προσήλθε σε μία γενική συνέλευση του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού (ΟΗΕ) και κατά την σύντομη παρέμβασή του απλώς επανέλαβε όλα όσα έχουμε ήδη μάθει απ' έξω. Γενικότητες για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης, αιτήματα για διαγραφές του χρέους, εγγυήσεις για την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, λες και μόλις έπεσε κάποια χούντα ή κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με την συμμετοχή του στο Clinton Global Initiative όσοι είδαν κατάλαβαν

Μία χαμένη ευκαιρία, καθώς ο απροετοίμαστος Πρωθυπουργός αντί να πει μία σοβαρή κουβέντα στους επενδυτές που είχαν συγκεντρωθεί, ρουφούσε την μύτη του, έκανε μορφασμούς, απήγγειλε το ίδιο αδιάφορο παραμύθι, είπε και αυτός ότι διοικεί μία διεφθαρμένη χώρα και έκανε εν τέλει τους πάντες να γελούν...

Επίσης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της γειτονικής Κύπρου, τον Πρωθυπουργό της γειτονικής Αλβανίας, τον πρόεδρο της γειτονικής Αιγύπτου, τους οποίους θα μπορούσε άνετα να έχει προσκαλέσει στην Αθήνα και να τα πουν - αν έχουν κάτι να πουν... Εντάξει, είδε και τον πρόεδρο της Κίνας.

Όσο ήταν εκεί, ο Τσίπρας δεν πήγε όμως στην σημαντικότερη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Την οργάνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα και θέμα της ήταν η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
 
Ο Τσίπρας δεν πήγε σε αυτήν την σύνοδο, επειδή το καρτελάκι μπροστά στην αντιπροσωπία της ΠΓΔΜ θα έγραφε «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το συνταγματικό δηλαδή όνομα του κρατιδίου, με το οποίο έχει αναγνωριστεί επισήμως από τις ΗΠΑ.

Προέκυψε ημίν με τον τρόπο αυτό και ο Τσίπρας μακεδονομάχος! Τόσο μάλιστα όσο κανείς άλλος στοπ παρελθόν.

Κατ' αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα (ο «πόλος σταθερότητας στην περιοχή», που λέει και ο Τσίπρας), έλαμψε δια της απουσίας της από μία υψίστης σημασίας σύνοδο.

Η επιλογή αυτή καταδεικνύει με απογοητευτικό τρόπο: 


Tον επαρχιωτισμό που ξεχειλίζει από τα μυαλά των υψηλόβαθμων κυβερνητικών, αποδεικνύει ότι το διεθνές περιβάλλον ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να το αξιολογήσουν στην σωστή του διάσταση και βάζει οριστικό τέλος στον μύθο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
 
Την επομένη αυτή της συνάντησης ξεκίνησαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Συρία. Οσο αποφασίζονταν ή συζητιούνταν αυτά, η Ελλάδα, δια του εκπροσώπου της ήταν απούσα, στο διπλανό δωμάτιο.  

Κάθισε στα κυβικά της μαζί με τον Πρωθυπουργό της, «που κερδίζει εκλογές», όπως είπε και ο Ομπάμα.


Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: