"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Συμφέροντα γιγάντων και δηλώσεις τσαρλατάνων

bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν ξέρω τι απ' όσα του συνέβησαν στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ θα θεωρήσει ο Α. Τσίπρας ως πολυτιμότερη εμπειρία, αλλά ως πολίτης αυτής της πολύπαθης χώρας θα του συνιστούσα να πάρει πολύ στα σοβαρά εκείνο το μπλέξιμο με την εκδήλωση για το Ισλαμικό Κράτος και την επιμονή των φίλων Αμερικανών να συμμετάσχουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και όχι ως «ΠΓΔΜ».
 
Φυσικά και είμαστε ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος και άρα είναι δικαίωμά μας να ασκούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική όταν κρίνουμε ότι έτσι υπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά μας. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τους άλλους. Και προφανώς και για τις ΗΠΑ. Κι αυτές έχουν το ίδιο δικαίωμα. Και αυτό έκαναν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα συμφέροντά τους προστάτευσαν. Που δεν συμπίπτουν εν προκειμένω με τα δικά μας.
 
Οι υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, έχουν την κακή συνήθεια να μην ανέχονται από τις «φίλες και συμμάχους χώρες» να ασκούν την πολυδιάστατη πολιτική που εκείνες θεωρούν ότι υπακούει στη λογική τού «αλλού τρως, αλλού πίνεις κι αλλού πας και το δίνεις».  

Κακώς διακατέχονται από τέτοιες λογικές και κάκιστα αντιδρούν όπως αντιδρούν, αλλά τα έχουν αυτά οι υπερδυνάμεις. Οπως έχουν και το άλλο κακό: να μη λογοδοτούν για το τι κάνουν.
 
Πολύ φοβάμαι ότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο ο πρωθυπουργός μας για να εμπεδώσει ότι η πολιτική, και μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο, δεν ασκείται με χτυπήματα στην πλάτη ή με δυο φιλικές κουβέντες. Θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, γιατί αυτά που θα πεις σήμερα, θα τα βρεις αύριο μπροστά σου και δεν θα είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρχει και η δυνατότητα να συμμαζευτούν.
 
Ακουσα προχθές τον πρωθυπουργό να κομπάζει τηλεοπτικά για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και να αρθρώνει μάλιστα και τον ισχυρισμό ότι εκεί βρήκε πιο ευήκοα ώτα από τις Βρυξέλλες. 

Δεν ξέρω αν το πιστεύει ή όχι, αλλά ως δήλωση είναι επιεικώς άστοχη:


Δεν είναι τα ώτα που μετράνε στην περίπτωσή μας, αλλά τα πορτοφόλια. Κι αν στεκόμαστε οικονομικά όρθιοι, είναι χάρη στα πορτοφόλια αυτών που συχνάζουν στις Βρυξέλλες. Ούτε των Ρώσων, ούτε των Κινέζων, ούτε των Ιρανών, ούτε των Λατινοαμερικανών και ούτε και των Αμερικανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: