"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο υπουργός, ο παπάς, ο Θεός


Είναι από τις ειδήσεις που προσπερνάς εύκολα.  


Ενας υπουργός έκανε μια συνήθη επίσκεψη, συναντήθηκε με επισήμους, τον Αρχιεπίσκοπο, μπλα μπλα και τέλος. Κάποτε τις έπαιζε πρώτες η (παλιά) ΕΡΤ, τώρα από τις τελευταίες.


Όμως, αν από επαγγελματική διαστροφή αφιερώσεις δυο-τρία λεπτά παραπάνω και διαβάσεις όσα βαθυστόχαστα ειπώθηκαν μόνο σε μια συνάντηση, σε πιάνει μελαγχολία για το επίπεδο του δημόσιου λόγου. Πώς μιλάνε οι ταγοί μας, που ελπίζουν, τι τάζουν, πώς(θέλουν να)παραμυθιάζουν όσους τύχει να τους ακούσουν ή να τους διαβάσουν.


Τόπος επίσκεψης: Κύπρος


Επισκέπτης: Πάνος Καμένος, υπουργός Άμυνας της Ελλάδας.


Συνάντηση: Με  τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ΙΙ.


Τα λόγια του υπουργού επιμελώς στομφώδη: «Ο Ελληνισμός πέρασε δύσκολες μέρες  με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Εχουν φύγει τα παιδιά μας στο εξωτερικό, αλλά θα ξαναγυρίσουν πίσω, θα ξαναμπεί μπροστά η οικονομία».


Πώς θα γίνει αυτό;  


Ο υπουργός ξέρει:  «Θα προχωρήσουμε στο αύριο με ένα καλύτερο μέλλον για τον Ελληνισμό και της Κύπρου και της μητέρας πατρίδας». Ετσι θα γίνει. 


Και πώς αλλιώς;   


Πάλι ο υπουργός το ξέρει: «Μαζί με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου θα προχωρήσουμε,  μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο».


Αλλά και  ο Αρχιεπίσκοπος ξέρει. «Ευελπιστούμε ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες…».  


Και γιατί θα συμβεί αυτό; 


Διότι-είναι βέβαιος-  «ο Θεός μας αγαπά παραπάνω του κανονικού»Και αφού ο Θεός μας αγαπά παραπάνω «θα πάμε καλά».


Οι κάμερες κατέγραφαν, οι φωτογράφοι απαθανάτιζαν ο έτερος υπουργός(ομόλογος του δικού μας), στρατηγοί και ναύαρχοι άκουγαν τα αισιόδοξα μηνύματα (εδώ οι εικόνες και τα λόγια αναλυτικότερα)


Μα, θα μου πείτε, πάντα τέτοια δεν έλεγαν οι υπουργοί στις επισκέψεις τους; Για τη βασανισμένη πατρίδα και τους εχθρούς που την επιβουλεύονται; Πάντα δεν έλεγαν ότι θα υπερνικήσει τις δυσκολίες και θα πάει μπροστά;  


Μπορεί.


Αλλά εσχάτως αυτή  η λογική είναι  και μέθοδος διακυβέρνησης. Οι κακοί ξένοι που εμείς θα κατανικήσουμε. 


 Δεν ξέρω αν είναι αριστερή ή δεξιά αυτή η λογική. Μάλλον είναι αριστεροδεξιά, αφού την έχει κάνει επίσημο λόγο της η  δεύτερη φορά συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εσχάτως ο Τσίπρας, ιδίως όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, πετάει και ένα «δεν φταίνε μόνο οι ξένοι, φταίμε κι εμείς», αλλά πάντα υπάρχει ο Καμένος να  αποκαθιστά την «τάξη».


Οι νέοι φεύγουν, γιατί η ανεργία καλπάζει, αλλά ΘΑ επιστρέψουν. Το ξέρει και το διαβεβαιώνει ο υπουργός.  


Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει στον Κλίντον και στους Αμερικανούς παραλήδες και επίδοξους επενδυτές ΠΟΥ να επενδύσουν, αλλά  ο ατρόμητος υπουργός του εκπέμπει βεβαιότητα: «Θα πάρει μπροστά η οικονομία, θα γυρίσουν τα παιδιά μας».


Το παραμύθι κόντρα στον ορθό λόγο


Ποιος θα νικήσει;  


Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών- ίσως και ετών-το έδειξαν: 


Στους περισσότερους (;) Ελληνες αρέσουν τα παραμύθια. Η παραμυθία είναι ένα βάλσαμο. Αν ο Θεός αγαπάει εμάς «παραπάνω από το κανονικό», ε που θα πάει, όλα θα φτιάξουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: