"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KYΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: «Σκοτάδι» στο Κυπριακό


Οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου διεξάγονται με γοργούς ρυθμούς και αν πιστέψουμε τις τουρκικές εφημερίδες, σύντομα οι πολίτες της νήσου θα οδηγηθούν σε νέο δημοψήφισμα.  

Ομως, έχουν έτσι τα πράγματα ή όλοι μας «χορεύουμε» στους ρυθμούς της τουρκικής προπαγάνδας, η οποία με διαρροές παρουσιάζει ένα σκηνικό -ως «ώριμο φρούτο»- για το κλείσιμο του Κυπριακού με τρόπο βεβαίως που ικανοποιεί μόνο την Τουρκία;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φως και ότι άλλο λέγεται δεν είναι αλήθεια.  

Με τα σημερινά δεδομένα, η Αγκυρα δεν έχει κάνει την παραμικρή υποχώρηση και προκαλούν θυμηδία οι τίτλοι για αλλαγή στη στάση της κατοχικής δύναμης. Αυτό που μόνο συμβαίνει είναι ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μέσω δηλώσεων, όχι πράξεων, ενστερνίστηκε μία ρητορική που χαϊδεύει τα αυτιά των Ελληνοκυπρίων που επέλεξαν να υποστηρίξουν το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν. Και ήταν δικαίωμά τους να το πράξουν και δεν πρέπει να κρίνονται και να κατακρίνονται για την επιλογή τους. Οι Ελληνοκύπριοι αυτοί εκστασιάζονται ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, ο οποίος θα αποδειχθεί ως ο άνθρωπος που εξυπηρέτησε περισσότερο από κάθε προηγούμενο τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Πολλοί κατηγορούν τον Πρόεδρο της Κύπρου, για μία συμπεριφορά περίεργη είναι η αλήθεια, σε ό,τι αφορά τη σχέση που αναπτύσσει με τον κατοχικό ηγέτη. Φαίνεται να συμπλέει με τη «λογική» ότι ο κ. Ακιντζί «είναι κάτι άλλο», ότι πραγματικά επιθυμεί την επανένωση της Κύπρου.

Μα υπάρχει άνθρωπος που απορρίπτει τη λύση;  

Οχι, βέβαια. Αυτό που απορρίπτεται είναι:


H κακή διευθέτηση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις στο νησί. 

Είναι μύθος ότι δέχεται η Τουρκία να τερματιστούν η παρουσία της και η ανάμειξη της στο νησί την επομένη της λύσης του Κυπριακού. Αλλωστε, αν ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεχτεί την πρόταση του Νίκου Κοτζιά για τερματισμό των εγγυήσεων από την Τουρκία, τη Βρετανία και την Κύπρο και για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, οι πρώτοι που θα σπεύσουμε να πανηγυρίσουμε και να χειροκροτήσουμε είμαστε όσοι αντισταθήκαμε στην επιβολή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν.

Δεν νοείται λύση -και πρέπει να απορριφθεί- που θα προβλέπει εγγυήσεις από τη δύναμη εισβολής, την Τουρκία, και παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων. Ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει έγκριση από τον λαό για να μείνει η Αγκυρα στο παιχνίδι του Κυπριακού και μετά τη συμφωνία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: