"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Σε ποιον ανήκει, άραγε, το πασίγνωστο τραγούδι «Happy Birthday to You»; - O απίστευτος "πόλεμος" για τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού και η ελπίδες να απελευθερωθεί απ τα δεσμά τους


Σε ποιον  ανήκει, άραγε, το πασίγνωστο τραγούδι «Happy Birthday to You»; 

Oι νομικοί εκπρόσωποι μιας Αμερικανίδας κινηματογραφίστριας από τη Νέα Υόρκη ισχυρίζονται ότι διαθέτουν σοβαρά στοιχεία τα οποία θα «απελευθερώσουν» το περίφημο τραγούδι των γενεθλίων από τα βαριά δεσμά των περιορισμών που συνήθως επιβάλλουν τα πνευματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Βέβαια, σήμερα μπορεί κανείς να τραγουδήσει το τραγούδι σε κάποια εκδήλωση στο γραφείο ή σε κάποιο παιδικό πάρτυ χωρίς να βρει τον μπελά του. Ωστόσο, η Ουόρνερ/ Τσάπελ, το εκδοτικό τμήμα της Warner Music Group, που είναι και ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του τραγουδιού, εισπράττει κάθε χρόνο περί τα 2 εκατ. δολάρια από τη χορήγηση αδειών χρήσης του διάσημου τραγουδιού σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και άλλες παραγωγές.

Το 2013, η κινηματογραφίστρια Τζένιφερ Νέλσον, αφού κατέβαλε περί τα 1.500 δολάρια για να χρησιμοποιήσει το τραγούδι στο ντοκιμαντέρ που γύριζε, το οποίο τιτλοφορείτο «Ευτυχισμένα γενέθλια», κατέθεσε αγωγή ζητώντας από την Ουόρνερ να επιστρέψει τα χρήματα που εισέπραξε τα περασμένα χρόνια από την πώληση του δικαιώματος χρήσης του τραγουδιού. Σήμερα, οι δικηγόροι της Νέλσον ισχυρίζονται ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το τραγούδι δεν καλύπτεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ήδη από το 1922.

Πριν από μερικές ημέρες, οι νομικοί εκπρόσωποι της Νέλσον προσκόμισαν 500 σελίδες έγραφα και, ανάμεσά τους, μία έκδοση με τους στίχους του τραγουδιού που χρονολογείται στο 1927 και στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πνευματικά δικαιώματα. Μάλιστα, οι δικηγόροι κατάφεραν να εντοπίσουν και έκδοση του 1922 που περιέχει τους ίδιους στίχους και όπου, για άλλη μία φορά, δεν γίνεται αναφορά στα πνευματικά δικαιώματα. Στην αγωγή που κατατέθηκε, οι νομικοί αναφέρουν ότι ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας εκείνη την εποχή επέβαλλε την τοποθέτηση σημειώματος με το άτομο ή τον φορέα που ήταν ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων.


Η υπόθεση δείχνει πόσο κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική βιομηχανία και όχι μόνο.  

Οι υπέρμαχοι της πολύ αυστηρής νομοθεσίας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τους μουσικούς και τις εταιρείες που τους εκπροσωπούν.

Μέρος του προβλήματος με το τραγούδι «Happy Birthday» οφείλεται: 


Στη δαιδαλώδη πορεία των εκδόσεων που περιείχαν τους στίχους. Για πρώτη φορά οι στίχοι δημοσιεύονται το 1893 με τον τίτλο «Καλημέρα σε Ολους», που υπογράφει η νηπιαγωγός Μίλντρεντ Χιλ και η αδελφή της, Πάτυ. Μόνο στις αρχές του 1900 επανεμφανίζεται ως «Ευτυχισμένα γενέθλια» και σιγά σιγά κερδίζει ολόκληρη την υφήλιο. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα, αν και ιδιωτικώς μπορεί κανείς να τραγουδήσει όσες φορές θέλει το τραγούδι χωρίς κανείς να του πει τίποτα, στα εστιατόρια που οργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις επιλέγουν μια δική τους εκδοχή του τραγουδιού ώστε να μην χρειαστεί να καταβάλλουν δικαιώματα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με δικαστική απόφαση του 1998, το τραγούδι θα εξακολουθήσει να καλύπτεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι το 2030.  

Βέβαια, η εταιρεία Ουόρνερ υποστηρίζει ότι οι αρχικές εκδόσεις του τραγουδιού δεν είχαν εγκριθεί από τις δύο αδελφές. Επίσης, το τραγούδι δεν καλυπτόταν από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πριν από τη σχετική καταγραφή, το 1935.

Δεν υπάρχουν σχόλια: