Βέβαια, σήμερα μπορεί κανείς να τραγουδήσει το τραγούδι σε κάποια εκδήλωση στο γραφείο ή σε κάποιο παιδικό πάρτυ χωρίς να βρει τον μπελά του. Ωστόσο, η Ουόρνερ/ Τσάπελ, το εκδοτικό τμήμα της Warner Music Group, που είναι και ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του τραγουδιού, εισπράττει κάθε χρόνο περί τα 2 εκατ. δολάρια από τη χορήγηση αδειών χρήσης του διάσημου τραγουδιού σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και άλλες παραγωγές.
Το 2013, η κινηματογραφίστρια Τζένιφερ Νέλσον, αφού κατέβαλε περί τα 1.500 δολάρια για να χρησιμοποιήσει το τραγούδι στο ντοκιμαντέρ που γύριζε, το οποίο τιτλοφορείτο «Ευτυχισμένα γενέθλια», κατέθεσε αγωγή ζητώντας από την Ουόρνερ να επιστρέψει τα χρήματα που εισέπραξε τα περασμένα χρόνια από την πώληση του δικαιώματος χρήσης του τραγουδιού. Σήμερα, οι δικηγόροι της Νέλσον ισχυρίζονται ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το τραγούδι δεν καλύπτεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ήδη από το 1922.
Πριν από μερικές ημέρες, οι νομικοί εκπρόσωποι της Νέλσον προσκόμισαν 500 σελίδες έγραφα και, ανάμεσά τους, μία έκδοση με τους στίχους του τραγουδιού που χρονολογείται στο 1927 και στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πνευματικά δικαιώματα. Μάλιστα, οι δικηγόροι κατάφεραν να εντοπίσουν και έκδοση του 1922 που περιέχει τους ίδιους στίχους και όπου, για άλλη μία φορά, δεν γίνεται αναφορά στα πνευματικά δικαιώματα. Στην αγωγή που κατατέθηκε, οι νομικοί αναφέρουν ότι ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας εκείνη την εποχή επέβαλλε την τοποθέτηση σημειώματος με το άτομο ή τον φορέα που ήταν ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η υπόθεση δείχνει πόσο κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική βιομηχανία και όχι μόνο.
Μέρος του προβλήματος με το τραγούδι «Happy Birthday» οφείλεται:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου