"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Πρόωρες εκλογές την 1η Νοεμβρίου

Πρόωρες εκλογές την 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία Την 1η Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, λιγότερο από έξι μήνες μετά τις αντίστοιχες της 7ης Ιουνίου, οι οποίες δεν επέτρεψαν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.


Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου, λιγότερο από έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου οι οποίες δεν επέτρεψαν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

«Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Σαντί Γκιουβέν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Λίγο νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την ευθύνη σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Σε δηλώσεις του ο Νταβούτογλου κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να συμμετάσχουν στην προσωρινή κυβέρνηση.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δεν θα συμμετάσχουν στην προσωρινή κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Χαλούκ Κοτς.


Από την πλευρά του, ο ηγέτης του δεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι ούτε οι βουλευτές του κόμματός του θα συμμετάσχουν στην προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Νταβούτογλου.

Αυτή η προσωρινή κυβέρνηση, που δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Τουρκίας, πρέπει να σχηματιστεί μέσα σε πέντε ημέρες.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε σήμερα πως το κόμμα του είναι έτοιμο να λάβει μέρος σε μια προσωρινή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν διάφορα κόμματα, αλλά και πως δεν θα εκπλαγεί αν ο πρωθυπουργός προσπαθήσει να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο χωρίς το HDP.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δήλωσε πως πιστεύει πως όλοι οι βουλευτές του κόμματός του είναι επιλέξιμοι για υπουργικές θέσεις, εκτός από τους συμπροέδρους του, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τις εκλογικές προετοιμασίες. Προειδοποίησε, όμως, για τυχόν προσπάθειες αποκλεισμού του HDP.

«Δεν θα έχουμε κανένα δισταγμό να ασκήσουμε το συνταγματικό δικαίωμά μας και να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Ντεμιρτάς στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, προέβλεψε όμως ότι θα διεξαχθεί μάχη.


«Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν παραβιάσουν το Σύνταγμα και προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το HDP. Όμως μια τέτοια προσπάθεια θα απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο».


Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία την οποία διέθετε από το 2002, κατακρημνίζοντας τις ελπίδες του προέδρου Ερντογάν να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του.

Από τότε η Τουρκία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι διαπραγματεύσεις του Νταβούτογλου με την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν σε αποτυχία.

Ο αρχηγός του κράτους, που κατηγορείται ότι θέλει να κυβερνήσει μόνος, είχε ζητήσει επίσημα χθες τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, εν μέσω αναζωπύρωσης των βίαιων επεισοδίων με τους κούρδους αντάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: