"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KYΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Σε «καλούπι» Ερντογάν το Κυπριακό


Σοβαρά ερωτηματικά για την τροπή που παίρνουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό εγείρουν οι αποκαλύψεις που γίνονται επίσημα και ανεπίσημα από την τουρκική πλευρά αλλά και από τον ίδιο τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, για να γιορτάσουν μαζί την «ειρηνευτική επιχείρηση» του Αττίλα, φαίνεται ότι πλέον συμβαδίζει πλήρως με την Άγκυρα.
 
Ο κ. Ακιντζί, όπως μετέδωσαν και τα τουρκικά ΜΜΕ, υποστήριξε ότι η Λευκωσία έχει συμφωνήσει στην επιβολή μορατόριουμ ερευνών στην ΑΟΖ της για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. Μια αποκάλυψη που εκθέτει σφόδρα τον Ν. Αναστασιάδη, καθώς, όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει από αυτή τη στήλη, η πρόταση αυτή ήταν η προϋπόθεση που είχε θέσει ο Ερντογάν και ο Αχμ. Νταβούτογλου για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και είχε μεταφερθεί από τον προηγούμενο υπουργό Εξωτερικών Β. Βενιζέλο στην κυπριακή κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο.
Παρά τις διαψεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης, είναι σαφές ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν μόλις αναχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το πλωτό γεωτρύπανο Saipem10000, ενώ χωρίς να έχει δοθεί καμιά εξήγηση, έχουν παγώσει όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η υποχώρηση αυτή της κυπριακής κυβέρνησης ουσιαστικά συνιστά αποδοχή της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και του δικαιώματός της για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού.

Όμως, ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι αναφορές του κ. Ακιντζί στην ουσία και στο περιεχόμενο των συνομιλιών. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, όλο και πιο ηχηρά τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ο διζωνικός χαρακτήρας της λύσης, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι θα μπορούν ελευθέρα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να εγκαθίστανται στα δύο συνιστώντα κράτη. Για τον λόγο αυτό ο κ. Ακιντζί επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε οι διάφορες ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις βασικές ελευθερίες που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να μην προσβληθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο κ. Ακιντζί έσπευσε μάλιστα να βαφτίσει και το νέο κράτος «Ηνωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία», μια ονομασία που ουσιαστικά υπονοεί τη δημιουργία νέου κράτους και όχι τη συνέχεια της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και φυσικά παραπέμπει στην ύπαρξη δύο κρατών που «ενώθηκαν».

Σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, τα επίμαχα θέματα του εδαφικού, της επιστροφής προσφύγων αλλά και του συστήματος εγγυήσεων έχουν αφεθεί προς συζήτηση σε μεταγενέστερη φάση.

Η παράνομη επίσκεψη, πάντως, που πραγματοποίησε στα Κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την «ειρηνευτική επιχείρηση» του Αττίλα το 1974, προσγείωσε στη σκληρή πραγματικότητα όσους εθελοτυφλούν προσδοκώντας ότι ο κ. Ακιντζί μπορεί να αυτονομηθεί από τα όρια που θέτει η Άγκυρα.

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν, η αποσπασματική μετάδοση δηλώσεων του κ. Ακιντζί για την εισβολή είχε προκαλέσει σχεδόν ενθουσιασμό στη Λευκωσία και στην Αθήνα, καθώς, όπως μεταδόθηκε, ο κ. Ακιντζί φερόταν να έχει δηλώσει ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση ήταν πόλεμος, με πρώτα θύματα τους Ελληνοκύπριους».

Όμως ο κ. Ακιντζί είχε αναπτύξει ένα διαφορετικό σκεπτικό και οι δηλώσεις του είχαν άλλο περιεχόμενο: 

Στο μήνυμά του για την επέτειο της εισβολής, ο τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε στα γεγονότα που ακολούθησαν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια δύσκολη περίοδο για ολόκληρο το νησί, καθώς αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αναφέρθηκε στο πραξικόπημα λέγοντας ότι περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και ότι ένα τέτοιο πραξικόπημα θα μπορούσε να αποφευχθεί «μόνο με μια στρατιωτική επιχείρηση».
«Και αυτό ήταν ό,τι συνέβη στις 20 Ιουλίου 1974. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνη η επιχείρηση, ακόμα και εμείς που αναφερόμαστε σε αυτήν ως ''ειρηνευτική επιχείρηση'', ήταν πράγματι ένας πόλεμος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολεμικές συνθήκες ήταν δύσκολες και σκληρές. Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έχασαν τους συγγενείς τους, σπίτια χάθηκαν και οικογένειες διασκορπίστηκαν. Επιπλέον, χιλιάδες από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα της προσφυγιάς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μουσταφά Ακιντζί.

Και πρόσθεσε ότι παρά τα όσα πέρασαν οι Τ/Κ το 1950 και το 1960, τα κύρια θύματα της τραγωδίας του 1974, που προκλήθηκε από την ελληνική χούντα, ήταν οι Ελληνοκύπριοι.

Έτσι και την επόμενη ημέρα στο πλευρό του Ερντογάν ο τουρκοκύπριος ηγέτης έσπευσε να εξηγήσει ότι εάν δεν υπήρχε η 15η Ιουλίου και το πραξικόπημα, δεν θα υπήρχε η 20ή Ιουλίου…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχαν οι δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν που επισκέφθηκε για λίγες ώρες τα Κατεχόμενα, μια επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς:

Ο κ. Ερντογάν ήταν σαφής, καθώς έστειλε το μήνυμα ότι:  
H Τουρκία δεν προτίθεται να παραιτηθεί των δικαιωμάτων της ως εγγυήτρια δύναμη και -με τρόπο που μάλλον ακούστηκε απειλητικός- εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειασθεί να επαναληφθεί στο μέλλον η «ειρηνευτική επιχείρηση».
«Είναι η πιο περήφανη ημέρα του αγώνα των Τουρκοκυπρίων να ζήσουν ελεύθερα και να συνεχίσουν ως ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού», είπε ο κ. Ερντογάν, εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που στο μήνυμά του για την εισβολή ευχήθηκε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα και στο πλαίσιο των ευθυνών και υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό, δεν θα επιτρέψει ο ένας από τους δύο πολιτικά ίσους «λαούς» στο νησί, ο «τουρκοκυπριακός λαός», να είναι ακόμη περισσότερο όμηρος των «απάνθρωπων απομονώσεων». Ούτε θα επιτρέψει, συμπλήρωσε, να επιτραπούν τα γεγονότα που προηγήθηκαν της 20ής Ιουλίου 1974 και να γυρίσουν οι Τουρκοκύπριοι σε εκείνες τις «πικρές μέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: