"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: : To τσίρκο θα χρεοκοπήσει με ή χωρίς συμφωνία των γραφικών

Της Holly Ellyatt / CNBC


Παρά τις πρόσφατες ελπίδες ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα έλθουν τελικά σε μια συμφωνία μέσα στον Μάιο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι μια συμφωνία θα λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Οι συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ενίσχυσης συνεχίζονται, έπειτα από μήνες έντονων διαβουλεύσεων. Κάτι τέτοιο έχει οδηγήσει στον φόβο πως τελικά το Grexit είναι ένα σενάριο σχεδόν δεδομένο

 
"Έχω την πεποίθηση ότι στο τέλος η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Εάν αυτό θα συνοδευτεί και με μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι μια άλλη ιστορία αλλά θεωρώ ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να κερδίσουν χρόνο" λέει ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank.


Στο ίδιο πλαίσιο ο Jakobsen τονίζει πως η Ελλάδα έχει δύο λύσεις:


Από τη μία αν υπάρξει στάση πληρωμών η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. 


Από την άλλη υπάρχει η λύση της ανάπτυξης, αλλά όπως υπογραμμίζει «πιστεύω πως η Ελλάδα δε μπορεί να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα που θα θέσει και πάλι σε κίνηση την οικονομία της».


Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά από αρκετές ημέρες τεχνικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη λεγόμενη Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group) , η οποία απαρτίζεται από τους φορείς που επιβλέπουν το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου , ο εκπρόσωπος της Ελλάδος Γαβριήλ Σακελλαρίδης  έκανε λόγο για "σημαντική πρόοδο" στις συνομιλίες με τους δανειστές και ότι μια ευρύτερη συμφωνία θα μπορούσε να εξευρεθεί στα τέλη Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου.


Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι η χώρα είχε επιλέξει να προβεί στις πληρωμές του χρέους της και να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.


Μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις θα έδινε ενίσχυση στην Ελλάδα € 7.200.000.000 ευρώ. Ποσό εξόχως σημαντικό για την επιβίωσή. Χρήματα που χρειάζεται απεγνωσμένα ώστε να κάνει αποπληρωμές δανείων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, εντός των προσεχών μηνών. 


Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που ήταν στις συνομιλίες αλλά και Έλληνες αξιωματούχοι δεν ήθελαν να σχολιάσουν την πρόοδο των συνομιλιών, στο CNBC.


H 11Η Μαΐου είναι η επόμενη σημαντική ημερομηνία, στην οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει να δοθεί κάποια λύση για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας.


Παρόλα αυτά τα σχόλια του υπουργού Εργασίας κ. Σκουρλέτη- σύμφωνα με το Reuters- αντανακλούν τα εμπόδια ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, στην τελική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι το ΔΝΤ ήταν ανένδοτο στο αίτημά του για μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών συντάξεων, των μαζικών απολύσεων , ενώ οι ίδιοι επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο για να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό.


Η ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας, αλλά οι δανειστές της χώρας, επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να περικόψει τις δαπάνες και να συμμορφωθεί με τα αναγκαία μέτρα λιτότητας.
Όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα, ο χρόνος εξαντλείται: 

Η Ελλάδα οφείλει μια αποπληρωμή του δανείου ύψους € 744.000.000 στις 12 Μαΐου και πολλές αποπληρωμές αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον Ιούνιο.

 
«Μπορεί να μην βγω αληθινός φέτος, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών κάποια στιγμή, γιατί το βάρος του χρέους στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας είναι τόσο βαρύ που δεν μπορούν να το σηκώσουν, χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν θέλει να κάνει», κλείνει την παρέμβασή του στο CNBC ο Jakobsen.

Δεν υπάρχουν σχόλια: