"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Marx and the City


«Είμαι συγκλονισμένη», ανακοίνωσε η κ. Νίνα Γ. Κασιμάτη, αναφερόμενη στη θηριωδία του παιδοκτόνου. «Δεν τις χωράει ανθρώπου νους τις λεπτομέρειες της δολοφονίας της τετράχρονης Αννυ». 

Η κ. Νίνα Γ. Κασιμάτη όμως δεν έχει το προνόμιο να διαθέτει αισθήματα και να συγκλονίζεται όπως πολλοί συμπολίτες μας. Διαθέτει και τα επιστημονικά εργαλεία τα οποία της επιτρέπουν να αναλύσει όσα τη συγκλονίζουν. Και συνεχίζει:
«Οι άνθρωποι στην ιστορική αυτή φάση του καπιταλισμού μετατρέπονται σε τέρατα. Και το κατάλοιπο (sic) μνημονιακό κράτος, που δεν είναι καθόλου κράτος, τους εξαχρειώνει ακόμη περισσότερο»  

Και ερωτώ κύριοι: πού είναι το Κράτος, πριν συνεχίσω την παράθεση αποσπασμάτων από την επιστολή της κ. Κασιμάτη προς τον λαό:  

«Αλλωστε και η τρέλα του πιλότου της Germanwings δεν είναι άσχετη με την πίεση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου».  

Τα παραθέτω ασχολίαστα, καθότι η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της ψηλά.

Την ανάλυση της παιδοκτονίας την έκανε η κ. Κασιμάτη σε κοινωνική ιστοσελίδα και αν έχετε λίγη υπομονή για μια μικρή περιήγηση στα βάθη του θα αλιεύσετε άφθονα τέτοια προϊόντα της ανθρώπινης σοφίας.  

Εξάλλου ζούμε στη χώρα όπου οι προφητείες του γέροντα Παΐσιου γίνονται πρωτοσέλιδα σε εφημερίδα μικρής, συγκριτικά, κυκλοφορίας σε σχέση με τους πιστούς του. Αν μάλιστα έχετε το θάρρος, ή το θράσος, να πάτε για μια μπίρα στα Εξάρχεια, είμαι βέβαιος πως θα διαπιστώσετε ότι οι απόψεις της κ. Κασιμάτη είναι εξίσου διαδεδομένες με την πεποίθηση πως οι Ελληνες είναι ο εξυπνότερος λαός του κόσμου.

Στο σημείο αυτό η κωμωδία παραχωρεί ευγενώς τη θέση της στην τραγωδία, είδος ευγενέστερου ύφους και εννοιολογικού ύψους, ή βάθους, διαλέγετε και παίρνετε. Διότι η κ. Κασιμάτη είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Εκλέγεται στη Β΄ Περιφέρεια του Πειραιά. 

Κι αυτό θα μου πείτε δεν θα είχε τόση σημασία αν δεν σκεφτόμουν ορισμένες λεπτομέρειες, αν όχι φρικιαστικές όσο οι λεπτομέρειες της παιδοκτονίας, πάντως ανατριχιαστικές, και δυσοίωνες.

Σκέφτηκα ότι
Kάποιοι συμπολίτες μας θεώρησαν την κ. Κασιμάτη η οποία σκέφτεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, άξια να τους εκπροσωπήσει

Μετά σκέφτηκα πως: 


H κ. Κασιμάτη έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άρα από τη σκέψη της εξαρτάται ποιος θα κυβερνά αυτόν τον τόπο, και από την κ. Κασιμάτη εξαρτάται, εκτός των άλλων, και η συμφωνία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας, η τύχη των πανεπιστημίων, των σχολείων και των νοσοκομείων, από τους νόμους που θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει η κ. Κασιμάτη εξαρτάται η τύχη επιχειρήσεων και εργαζομένων και πάει λέγοντας. Διότι στο τέλος σκέφτηκα πως τόσες λεπτομέρειες δεν τις χωράει ο νους μου και σταμάτησα να σκέφτομαι.

Κακοχωνεμένο Βίπερ Νόρα μαρξιστικής σκέψης; 

Και πόσοι από τους συναδέλφους της νομίζουν, όπως αυτοί, πως με πέντε φυλλάδια μαρξιστικού μελό που διάβασαν είναι άξιοι να αποφασίζουν για τις τύχες της χώρας. 

Δεν είναι καν θέμα γνώσεων ή πληροφοριών. Είναι:

Ένας τρόπος σκέψης που δείχνει ότι η αντίληψη που έχουν για τον σημερινό κόσμο είναι στο επίπεδο ενός αφελούς και κακότεχνου καρτούν.  

Κοινώς είναι εντελώς ακατάλληλοι όχι μόνον για να αποφασίζουν, ακόμη και για να εκφέρουν κρίση.  
Και μετά μας φταίει ο γέροντας Παΐσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: