"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KOΣΜΟΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το κράτος και οι νόμοι (Ή αλλιώς το ελληνόφωνο μπουρδέλο και εκεί που εφαρμόζονται οι νόμοι...)

Tης ΜΑΡΙΑΝΑΣ ΠΥΡΓΙΩΤΗ


Υπάρχει μια εξαιρετικά μπερδεμένη αντίληψη στο μυαλό του μέσου πολίτη αυτής της χώρας σε σχέση με το κράτος και τους νόμους. 


Κατ’ αρχάς πιστεύει -εύλογα, δυστυχώς- ότι οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους. Οι λίγοι και εκλεκτοί σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και εξόφθαλμες, εξαιρούνται…
 
Από απλά πταίσματα έως κακουργήματα, η κοινωνία δυσπιστεί για το αν υπάρχει ισονομία ή αν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης μεροληπτεί, με ή χωρίς ανταλλάγματα, στο πλαίσιο της γενικευμένης πεποίθησης περί διεφθαρμένου κράτους και στις τρεις εξουσίες.  


Πέραν αυτού, ο μέσος πολίτης, αν έλθει αντιμέτωπος με το νόμο για κάποια συνήθως ελαφρά παραβατική συμπεριφορά, πιστεύει ότι αδικείται κατάφωρα διότι «εμένα βρήκαν να πιάσουν; Ολοι τα ίδια κάνουν». Υπάρχει δηλαδή μια διάχυτη αίσθηση καθημερινής παραβατικότητας η οποία κατά κανόνα δεν τιμωρείται, κάτι σαν κεκτημένο στην πράξη, οπότε τυχόν τιμωρία προκαλεί αντίδραση, δεν γίνεται δεκτή ως δίκαιη απόφαση.
 
Αλλά όπως σε όλα τα ανάλογα προβλήματα, το ψάρι βρομάει από το κεφάλι… Η όποια σύγχυση είναι απόλυτα δικαιολογημένη διότι πράγματι στο ελληνικό κράτος οι νόμοι δεν εφαρμόζονται σωστά με άνωθεν ευθύνη


Τι εννοώ; Ενα πολύ απλό παράδειγμα


Ο διεθνής σταρ Τζόνι Ντεπ πήγε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αυστραλία για τα γυρίσματα της ταινίας «Οι Πειρατές της Καραϊβικής 5»… Πήρε όμως μαζί του παράνομα και τα δύο του σκυλάκια. Ο Αυστραλός υπουργός Γεωργίας είπε -μάλλον ξερά- ότι αν οι δύο σκύλοι δεν φύγουν από τη χώρα εντός δύο ημερών, θα θανατωθούν, καθώς ισχύουν αυστηρότατοι νόμοι περί βιοασφάλειας στη χώρα.

 
Τρομακτικό; Σκληρό; Αισχρό για τους φιλόζωους; 


Ολα αυτά μαζί, αλλά αυτός είναι ο ισχύων νόμος. Και εφαρμόζεται από την κυρία Μαρία ως τον Τζόνι Ντεπ χωρίς καμία εξαίρεση. 


Πέραν του ότι τα σκυλάκια γύρισαν πίσω στις ΗΠΑ άρον άρον, ο διάσημος ηθοποιός θα απολογηθεί ενώπιον των Αρχών για την παραβίαση του νόμου περί εισαγωγής ζώων.  


Φανταστείτε απλά ένα ανάλογο περιστατικό στην Ελλάδα Μπορείτε; 


Οχι, φυσικά!  


Στην Ελλάδα οι υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού και Γεωργίας … ίσως και ο ΥΠΕΞ όχι απλά θα παρενέβαιναν, αλλά: 
Θα τύπωναν μόνοι τους τα απαραίτητα «κατ’ εξαίρεσιν» δικαιολογητικά αν κάποιος σχολαστικός τελωνειακός έβλεπε π.χ. ότι τα σκυλάκια δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα βάσει της ελληνικής νομοθεσίας.

 
Κι αυτό διότι θα θεωρούσαν το πρόβλημα «αστείο» και θα παρέκαμπταν -καλοπροαίρετα εν προκειμένω- το νόμο με κάποιο εφεύρημα. 


Το ακριβώς αντίθετο έκανε ο Αυστραλός ομόλογός τους, ακριβώς διότι εκεί ο νόμος είναι νόμος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: