"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟI : Oι εξόριστοι πρόσφυγες που ζουν κυριολεκτικά εν πλω! (Photos + Video)

Μία ιδιαίτερη ομάδα προσφύγων προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον επειδή ζουν κυριολεκτικά στη μέση της θάλασσας γιατί τους εξόρισαν από τη Μαλαισία.


Η χώρα αυτή δεν τους δέχτηκε πότε απλά και μόνο επειδή ήταν πρόσφυγες και έτσι αποφάσισαν να διακόψουν κάθε δεσμό με την ενδοχώρα και να ζήσουν ελεύθεροι στη θάλασσα. Φημολογείται, μάλιστα, ότι η καταγωγή τους είναι από τις Φιλιππίνες.


Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες με τον καιρό κατάφεραν να αναπτύξουν έναν πολύ ισχυρό δεσμό με τον ωκεανό και πλέον σπανίως πηγαίνουν στη στεριά.


Αυτοί οι ιδιότυποι νομάδες του ωκεανού περνούν ολόκληρη τη ζωή τους στη θάλασσα και άμα πατήσουν το πόδι τους σε έδαφος παθαίνουν «ασθένεια του εδάφους», την αντίστοιχη ναυτία που παθαίνουν όσοι δεν αντέχουν να ταξιδεύουν στη θάλασσα.


Οι Μπατζάου, όπως λέγεται η συγκεκριμένη κοινότητα προσφύγων, βρίσκονται στα ανοιχτά της Μαλαισίας και κατοικούν σε ξύλινες σκηνές εν μέσω του ωκεανού. 


Επιβιώνουν από το ψάρεμα χταποδιών, ψαριών και αστακών με βάρκες που κατασκευάζουν οι ίδιοι.


Σημειώνεται ότι τα παιδιά των κατοίκων δεν μαθαίνουν άλγεβρα ή λογοτεχνία αλλά μαθαίνουν από νωρίς να ψαρέυουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον.


Ο φωτογράφος Ng Choo Kia ταξίδεψε στο απομακρυσμένο «χωρίο» και απαθανάτισε μοναδικές στιγμές της καθημερινότητας των προσφύγων.


Δείτε τις μοναδικές φωτογραφίες + video:

















ATHENSVOICE

Δεν υπάρχουν σχόλια: