"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οι Έλληνες ψήφισαν τσαμπουκαλεμένους γραφικούς και τώρα ανησυχούν για τον επόμενο μισθό τους ! (Greeks Wait and Worry About Next Paycheck, and Their Future)


Ο Μάρκος Καλφάκης κάποτε εργαζόταν μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του στο συνεργείο μηχανικών των τρόλεϊ. Τώρα έχει μείνει μόνος του. Ο μισθός του έχει μειωθεί, οι φόροι που πληρώνει έχουν αυξηθεί και αγωνίζεται να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο.

Σε αντίθεση με χιλιάδες άλλους ανθρώπους που είναι άνεργοι, όμως, είναι τυχερός καθώς δουλεύει σε κρατικό φορέα και λαμβάνει το μισθό του κανονικά. Ή ελπίζει ότι αυτό θα συμβαίνει.  

Τώρα που τα μετρητά του κράτους αρχίζουν να λιγοστεύουν, αρχίζει κι εκείνος να μην αισθάνεται άνετα. «Είμαστε ανήσυχοι» . Και φυσικά δεν είναι ο μόνος. «Έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, η Ελλάδα έχει μεταφερθεί σε μια άλλη κατάσταση, αυτή της αβεβαιότητας. Κανείς δεν ξέρει τώρα αν η ριζοσπαστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές ή αν θα χρεοκοπήσει, προκαλώντας μια νέα κρίση». Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο μια νέα συμφωνία να φέρει νέα λιτότητα, σημειώνει η εφημερίδα.

Η αναμονή είναι αρκετά επώδυνη. Το εμπόριο έχει παγώσει λόγω έλλειψης ρευστού που ζητούν οι προμηθευτές στο εξωτερικό. Οι λιανικές πωλήσεις έχουν πέσει δραματικά και οι καταθέτες ανησυχούν για τα χρήματά τους στις τράπεζες γι' αυτό και τα σηκώνουν. Εν απουσία σαφήνειας, η Αθήνα έχει γίνει το θερμοκήπιο της κερδοσκοπίας, της σύγχυσης και του λευκού καπνού. Παντού ακούς φήμες για τις διαπραγματεύσεις με τελευταία αυτή που έχει να κάνει με μια νέα πρόταση του Γιούνκερ.

Καθώς δεν υπάρχει σαφήνεια, η Αθήνα έχει μετατραπεί σε ένα θερμοκήπιο φημών. Ο Τσίπρας είπε τη Δευτέρα στον ΣΕΒ ότι «η συμφωνία πλησιάζει», ενώ από το κόμμα του βγαίνουν αμφιλεγόμενα μηνύματα σε ό,τι έχει να κάνει με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.  

Η μεγάλη ανησυχία είναι πότε ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Οι συντάξεις τον προηγούμενο μήνα πληρώθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ πρόσφατα ο Βαρουφάκης ζήτησε τα αποθεματικά ακόμη και των πρεσβειών. Από την μεριά του, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάνει λόγο πλέον για «τεχνική» συμφωνία που θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η Ελλάδα πλήρωσε το ΔΝΤ και κατάφερε να συλλέξει φόρους από τους πολίτες μετά την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι εμπειρογνώμονες λένε πως αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν εν ζωή τα κρατικά ταμεία. Ο Αντώνης Μουζάκης, λογιστής, κάνει λόγο για «χαρτζιλίκι για τους δανειστές» και αναφέρει πως «η Ελλάδα αναμένει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα».

Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες όμως υπογραμμίζουν και το γεγονός ότι η κυβέρνηση περπατάει σε ένα τεντωμένο σχοινί. Το ίδιο και οι πολίτες: 
Πολλοί θέλουν συμβιβασμό εδώ και τώρα και άλλοι αντιδρούν σε περίπτωση επιβολής νέων φόρων, κάτι που είναι βασικό αίτημα των δανειστών

Αυτό το είδος της αντίφασης επιτείνει την πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι διαφορετικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσουν με τις κινήσεις του Τσίπρα προς έναν συμβιβασμό. Θα πρέπει να δεχθούν μια συμφωνία που δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά τους, την ιδεολογία τους και ούτε η κυβέρνησή τους θα επιθυμούσε σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Παγουλάτος.

Ανησυχία επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο. Στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΕΒ,  άκουσα έναν επιχειρηματία να μιλάει στο κινητό του και εκνευρισμένος να λέει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αβεβαιότητα και ότι αν συνεχίσει έτσι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη δραχμή, ενώ παράλληλα έχει καταστραφεί ο τουρισμός. 

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων, κατηγορεί τις πολιτικές λιτότητας που ασκούνται από τους δανειστές και ουσιαστικά αύξησαν το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Από την άλλη, όμως, θεωρεί πως και η αβεβαιότητα είναι επιζήμια και προέβλεψε πως 8500 μικρές επιχειρήσεις θα κλείσουν τους πρώτους μήνες του 2015. «Ο μέσος Έλληνας δεν ξέρει αν θα παραμείνουμε στο ευρώ ή αν θα πάμε στη δραχμή. Δεν ξέρει τι θα φέρει η συμφωνία», λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: