"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Δραχμή


Πάλι η αλήθεια προκύπει από το εξωτερικό.
 
Πάλι από συναδέλφους εδώ στο Festival De Cannes. Πάλι από χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης. Πάλι οι συγκρίσεις. Πάλι τα κακά μαντάτα!

Το κορίτσι (τι κορίτσι που πρέπει να έχει κλείσει τα σαράντα) προέρχεται από Εσθονία. «Dimitris» μου λέει «γιατί εσείς στο Δημόσιο να πληρώνεστε πάνω από χίλια ευρώ κι εμείς με κάτι λγιότερο από τριακόσια;»

Τι να πω; «Μα έτσι ήταν, έτσι φτιάξαμε την ζωή μας». 

Κι εκείνη με χαμογέλο «να συνηθίσετε στη νέα πραγματικότητα»

Τι εννοεί; Οτι εμείς, σου λέει, που πληρωνόμαστε με λιγότερα και που χρωστάμε ακόμα λιγότερα, αναγκαζόμαστε να σας δανείζουμε από το υστέρημά μας για να περνάτε εσείς καλύτερα!

Κόβω τον σβέρκο μου έτσι κι εμείς βρισκόμαστε στην θέση των Εσθονών, ε τότε όλοι στους δρόμους θα βρίζαμε αυτούς τους άθλιους, τους κοπρίτες που ζουν σε βάρος των άλλων και καλών!

Το ίδιο συμβαίνει και με τους Σλοβένους, τους Σλοβάκους και τους Λιθουανούς. Στην «πείνα» εκείνοι. Με δανεικά εμείς!


Η αλήθεια είναι πικρή. Και η χώρα έχει δύο δρόμους να διαλέξει. 

Από τη μια το σκληρό euro. Από την άλλη η Δραχμή.

Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν: 
Επειδή η ελληνική οικονομία ουδεμία σχέση με Γερμανία. Επειδή δεν είναι ικανή να στηρίξει το σκληρό νόμισμα, γι αυτόν τον αμείλικτο λόγο πρέπει ο Ελληνας να προσγειωθεί. Ανώμαλα; Ανώμαλα!

Το κόστος παραμονής στην ευρωζώνη είναι βαρύ. Κα θα το πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια. Αυτή η πραγματικότητα. Είτε η κυβέρνηση είναι από Δεξιά, είτε από Αριστέρα, είτε Κεντροδεξιά είτε Κεντοαριστερά, είτε Οικουμενική

Που σημαίνει ότι τα εφτακόσια με χίλια για μισθούς του Δημοσίου είναι αρκετά. Να μην σου πω ότι είναι πολλά. Δεν αρέσει; Κι όμως αυτή η πραγματικότητα!

Το σενάριο της Δραχμής το επεξεργάζονται τεχνοκράτες Βερολίνου και Βρυξελών. Με την εξής λογική:
  

Στην αρχή και για ένα μεγάλο διάστημα θα τροφοδοτούν την Ψωροκώσταινα με λεφτά. Για τρεις λόγους: 

Ο πρώτος για να μην κατασυκοφαντηθεί η Ευρωζώνη. Οτι δηλαδή εγκαταλείπει στο έλεος του θεού τους αδύναμους εταίρους της. 

Ο δεύτερος για να μην κατεβάσουν ρολά οι τράπεζες και αρχίσει το πλιάτσικο. 

Και ο τρίτος για να μην ξεσηκωθούν τα υποζύγια σε μια τυφλή και άναρχη εξέγερση

Με απλά λόγια. Η μετάβαση θα γίνει ας πούμε «ομαλά». Ετσι ώστε οι σεισμικές δονήσεις να απορροφηθούν από το μαξιλάρι της ευρωζώνης

Που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει Plan B επειδή το Βερολίνο έχει Plan B για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης

Οπως λέει και το γνωστό τραγούδι «χέρι με χέρι μαζί πηγαίνουμε στην δραχμή»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: