"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οταν ο Ζίζεκ συνάντησε τον Λαφαζάνη

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Και το δημοψήφισμα μια ιδέα είναι. Και οι εκλογές μια ιδέα είναι, όπως και «ο έντιμος συμβιβασμός» που είναι κι αυτός ιδέα, και η ρήξη που είναι ιδέα, όπως και το χρέος ιδέα είναι. 


 Επιτέλους, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η πολιτική της αριστεροδεξιάς συγκυβέρνησης είναι ένα χρυσωρυχείο ιδεών. Από ιδέες άλλο τίποτε. Οι άνθρωποι είναι προφανές πως κάθε μέρα στύβουν τα στιβαρά τους κεφάλια και γεννούν, αν όχι κάθε μέρα, κάθε δύο μέρες, κι από μια ιδέα.


Προχθές ήταν ο δανεισμός από Ρωσία και Κίνα και η συμμετοχή της χώρας στην τράπεζα των Brics.  


Και το τελεσίγραφο προς τους δανειστές, κι αυτό ιδέα είναι. 

Και το χρέος κι αυτό ιδέα είναι ― λίγο μεγάλη βέβαια, αλλά τι να γίνει.


Κι οι «κόκκινες γραμμές» ιδέα είναι κι αυτές. 


Κι η «πολυφωνία», κοινώς το κουλουβάχατο απόψεων στον ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό ιδέα είναι. 


Στη μετανεωτερικότητα εξάλλου όλες οι ιδέες είναι σχετικές.


Στους «Τρεις Σωματοφύλακες» του Δουμά υπάρχει μια καταπληκτική σκηνή. Ο Πόρθος, ο ευτραφής και ελαφρώς αφελής ήρωας, βάζει δυναμίτιδα σε ένα υπόγειο και αρχίζει να τρέχει για να προλάβει να φύγει πριν από την έκρηξη. Ωσπου του έρχεται η εκπληκτική ιδέα να αναρωτηθεί τι κάνει ο άνθρωπος για να τρέξει. Πώς γίνεται; Βάζει το ένα πόδι μπροστά και κρατάει το άλλο πίσω; Το αποτέλεσμα είναι ότι κοκαλώνει, η έκρηξη γίνεται και η οροφή γκρεμίζεται στη στιβαρή του κεφαλή.  


Ετσι κι ο κ. Βαρουφάκης, αντί για λύσεις, προτείνει εκθέσεις για το πώς λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία.


Η διαφορά της κότας από τον άνθρωπο δεν είναι τα φτερά. Είναι η αδυναμία της κότας να αξιοποιήσει τις εμπειρίες της ― το σημαντικό όπλο που έδωσε στον άνθρωπο ο Ζευς κατά τον Αισχύλο. Η κότα βλέπει ένα σπυρί σιτάρι και λέει «να ένα σπυρί». Οταν δει το δεύτερο σπυρί, δεν λέει «να ένα άλλο σπυρί». Λέει και πάλι «να ένα σπυρί» και το τρώει. Το εργοτάξιο ιδεών της συγκυβέρνησης ανακαλύπτει κάθε μέρα κι από ένα σπυρί σιτάρι, μόνο που δυσκολεύεται να τα μετρήσει. «Επαρχιώτης στην Ομόνοια», που έλεγε κι ο Σαββόπουλος ή, με άλλα λόγια, τι έγινε όταν ο Ζίζεκ συνάντησε τον Λαφαζάνη.


Τι έγινε; 


Κάτι σαν Monty Python στο πιο ελληνικό. Μόνον που δεν έχει καθόλου πλάκα να μην ξέρεις αν θα καταφέρεις να πας το καλοκαίρι στο νησί γιατί δεν θα έχουν καύσιμα τα πλοία. Είναι η διαφορά του κινηματογράφου από τη ζωή βλέπετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: