"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κάνοντας το τίποτα


Από την επομένη των εκλογών σχεδόν όλοι, ακόμη και εκείνοι που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ήθελαν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση γνώριζε τι κάνει. Οτι θα ξεδίπλωνε σταδιακά το σχέδιό της, αυτό που είχε επεξεργαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, όταν όλα φώναζαν ότι έρχεται η «Ωρα της Αριστεράς». Εκείνο το σχέδιο που και χρηματοδότηση θα εξασφάλιζε ανεξάρτητα από τις επιλογές της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και το αντίτιμο για τη γεωπολιτική θέση της χώρας θα προεισέπραττε και επιχειρήματα διέθετε για να στριμώξει τους δανειστές.  


Ηταν μάλιστα ένα σχέδιο που δεν είχε κανένα κίνδυνο. Σιγουράντζα. Σοσιαλισμός εντός Ευρωζώνης, επιδοτούμενος από τον Ντράγκι.
 

Και φάγαμε εκατό ημέρες της νέας διακυβέρνησης, χωρίς κανείς να τολμά να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Γιατί πολύ απλά, εάν εξαιρέσεις το «χρώμα» που βάζουν στη... Ζωή μας διάφορες κωμικές προσωπικότητες, αν αφήσεις στην άκρη τον νόμο για τον Ξηρό και την ΕΡΤ, τη γαλαντομία του υπουργείου Αμυνας και τον αγώνα δρόμου της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη δημόσια εκπαίδευση, ο απολογισμός είναι τραγικά φτωχός. 


Αλλά και στη διαπραγμάτευση ξεχωρίζει από χθες το «πυρηνικό οπλοστάσιο» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μπαλαούρα, που είναι έτοιμος να το ενεργοποιήσει ο κ. Φλαμπουράρης, ώστε να μη γίνουμε «σερβιτόροι της Ευρώπης», κάτι που απέκλεισε ο υπουργός Βούτσης, γιατί αλλιώς υπάρχει και ο Μανιός που θα πετάξει στην πόρτα της καγκελαρίας το «πιστωτικό γεγονός».  


Ημασταν σίγουροι για την ενδιάμεση συμφωνία, από χθες εκλιπαρούμε συνολικό νέο μνημόνιο κι αύριο βλέπουμε...



Εχοντας εμφανιστεί για πολλοστή φορά ως ικέτες στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, καταλήγουμε πάλι χθες ότι χρειάζεται «πολιτική απόφαση». Εννοείται «πολιτική απόφαση» των δανειστών, όχι δική μας. Εμείς αποφασίσαμε στις «25, Σοσιαλισμό» με κόκκινες, κατακόκκινες γραμμές


Ο Θ. Ρούσβελτ, κάθε φορά που ερχόταν μια κρίσιμη στιγμή, θύμιζε ότι :

«Tο καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να κάνεις το σωστό, το δεύτερο καλύτερο είναι να κάνεις το λάθος και το χειρότερο που μπορείς να κάνεις, είναι να μην κάνεις τίποτα». 


Αυτό ακριβώς που κάνουν εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: