"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Είμαστε ήδη στον «κόκκινο συναγερμό» της ΕΚΤ


Με τις «καμπάνες» της χρεοκοπίας να ηχούν δυνατότερα από ποτέ, καθώς το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν έχει λεφτά για να πληρώσει δόσεις δανείων 11 δισ. ευρώ που λήγουν το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου και ακόμη  βρίσκεται μακριά από μία συμφωνία  με τους δανειστές, η αγωνία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τη ρευστότητα κορυφώνονται.

Με την επισήμανση του ΔΝΤ ότι το πρόβλημα είναι άμεσο δεδομένου ότι τον Ιούνιο λήγουν δόσεις 1,23 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, οι αμέσως επόμενες ημέρες προς τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 Μαΐου, θα είναι οι πλέον καθοριστικές, με την ΕΚΤ να δίνει ενδιάμεσα το «στίγμα» της για τη ρευστότητα των τραπεζών.

Υπό κανονικές συνθήκες, μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA στις ελληνικές τράπεζες και την απόφαση για μεγαλύτερο haircut στα ενέχυρά τους να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. 

Πρόκειται για απόφαση που αποφεύχθηκε στο «παρά πέντε» στην τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ εκτάκτως (;) την προηγούμενη Τρίτη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr έχει ήδη «κλειδώσει» και απομένει ο χρόνος και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για να ανακοινωθεί. 

Ενδεικτικές των αφόρητων πιέσεων που ασκούνται πλέον στον Mario Draghi να προχωρήσει στο μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών εγγυήσεων, δίνοντας έτσι στην ουσία τη χαριστική βολή στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, είναι οι δηλώσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Jens Weidmann  στην Handelsblatt  μετά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης. «Δεδομένης της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης των κρατών, δεν πιστεύω ότι είναι «ο.k.», τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές να λαμβάνουν δάνεια για να χρηματοδοτούν ομόλογα της κυβέρνησής τους», είπε ο Weidmann, θέτοντας θέμα ακόμα και διακοπής του ELA στις ελληνικές τράπεζες με το σκεπτικό ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι υπεύθυνη για την διάσωση κρατών – μελών.

Η απόφαση για το haircut, πάντως, φαίνεται να... 
«συγκρατείται» μέχρι στιγμής καλυπτόμενη πίσω από τον όρο stable (σταθερή) που διατηρούν οι διεθνείς οίκοι στις αρνητικές αξιολογήσεις τους για την Ελλάδα και θα απελευθερωθεί από κάθε προκάλυμμα όταν η αξιολόγηση υποχωρήσει στην τελευταία βαθμίδα της χρεοκοπίας, χωρίς κανένα συνοδευτικό προσδιορισμό. 

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η χώρα στο μέτωπο της ρευστότητας, κάνοντας λόγο για εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης και σημειώνοντας ότι η στάση πληρωμών είναι ένα υπαρκτό σενάριο. Ο διεθνής οίκος αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι η καταθετική βάση έχει μειωθεί κατά 16% από τα τέλη Νοεμβρίου, θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών για να μειωθούν οι εκροές.

Στο περιβάλλον αυτό και με την εκτίμηση ότι εφόσον ανακοινωθεί μία αύξηση του haircut των ενεχύρων κατά 10% θα υπάρξει αυτόματα ανάγκη για επιπλέον ενέχυρα 10 δις. ευρώ, είναι κατανοητό γιατί η αγωνία των τραπεζών για τη ρευστότητα βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: