"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ: Εκρυθμες σχέσεις Τιράνων - Μόσχας λόγω Εντι Ράμα



Σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης βρίσκονται οι σχέσεις Τιράνων - Μόσχας, καθώς η κυβέρνηση του Εντι Ράμα υιοθετεί έντονα αντιρωσικές σχέσεις, σε μια εμφανή προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες στην ευρωατλαντική κοινότητα, ώστε να φέρει πιο κοντά την ενταξιακή της προοπτική στην Ε.Ε.
 


Οπως αναφέρει η αγγλόφωνη εφημερίδα της τουρκικής διασποράς στον Καναδά, Turkish Weekly, «ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα θεωρεί τη στρατηγική που ακολουθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ευρώπη ως απειλή και υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. οφείλει να αντιδράσει».
 


Μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Στουτγκάρδη, ο Εντι Ράμα επικαλέσθηκε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και τον ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, για να καταλήξει στο ότι «η Ε.Ε. χρειάζεται να προσεγγίσει τα Βαλκάνια με μια θαρραλέα, επιθετική στρατηγική διεύρυνσης». Παράλληλα, ο Αλβανός πρωθυπουργός απέρριψε την επίσημη πρόσκληση της Μόσχας να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου προς τιμήν της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ευθυγραμμιζόμενος με τις ΗΠΑ και τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε.
 


Ρόλο καταλύτη στην επιδείνωση των μεταξύ τους σχέσεων έπαιξε η πρόσφατη επίθεση ενόπλων, που φορούσαν στολές της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Αλβανοκοσοβάρων (UCK) σε μεθοριακό, αστυνομικό φυλάκιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σε αυστηρό τόνο την επίθεση, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις επιθετικές δηλώσεις Ράμα περί ένωσης Αλβανίας - Κοσόβου, που αναθερμαίνουν τα αλυτρωτικά οράματα περί «Μεγάλης Αλβανίας». Το αλβανικό υπ. Εξωτερικών αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για «ρωσικό εκβιασμό», επισημαίνοντας ότι «η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.».

 


Ενδιαφέρουσα ανάλυση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, η οποία συνδέει την κρίση μεταξύ Σκοπίων - Τιράνων με τον περίφημο «βαλκανικό αγωγό» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Σκοπίων και Σερβίας.
 


Ο αρθρογράφος Αντρέι Κορίμπκο υποστηρίζει ότι:

Ο αμερικανικός παράγοντας ενθαρρύνει τον αλβανικό αλυτρωτισμό στην ΠΓΔΜ, ώστε να ματαιώσει το στρατηγικής σημασίας έργο, υπέρ του οποίου έχει ταχθεί και η ελληνική κυβέρνηση.  


Σύμφωνα με τον αναλυτή, αρχικά οι ΗΠΑ είχαν επενδύσει στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης των Σκοπίων υπό τον Ζόραν Ζάεφ που θα προκαλούσε μια «έγχρωμη επανάσταση» εναντίον της κυβέρνησης Γκρούεφσκι μέσω των πολύκροτων αποκαλύψεων τηλεφωνικών υποκλοπών. Καθώς όμως το εν λόγω σχέδιο φαίνεται να αποτυγχάνει, ο αλβανικός εθνικισμός καλείται να καλύψει το κενό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: