"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σχέδιο Βήτα


Από τον πεντοζάλη που θα χορεύαμε τις αγορές καταλήξαμε αισίως σε μια απερίγραπτη παραζάλη. Μέσα στην οποία κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα τι θα συμβεί αύριο. Αρα κανείς δεν έχει διάθεση για χορούς και μουσικές. 


Η τελευταία επινόηση ορισμένων κυβερνητικών είναι «να στρίψουν διά του δημοψηφίσματος».
 


Δεν είναι κουτό. Απλώς είναι επικίνδυνο. 


 

Διότι ποιο είναι το πρόβλημα; Οτι η κυβέρνηση, λέει, έχει μια λαϊκή εντολή και αν δεν μπορεί να την υπηρετήσει οφείλει να προσφύγει στον λαό και να ρωτήσει τη γνώμη του.


 

Πολύ σωστά και καμία αντίρρηση. Μόνο που, αν ο λαός σου έδωσε μια εντολή με εκλογές, εσύ δεν μπορείς να την επιστρέψεις με δημοψήφισμα. 


 

Ως εκ τούτου, αν μια κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν της είναι δυνατόν για τον έναν ή τον άλλον λόγο να υπηρετήσει τη λαϊκή εντολή με την οποία εξελέγη, δεν έχει μπροστά της παρά μία και μοναδική διέξοδο: να παραιτηθεί.



 

Και όταν παραιτηθεί θα δούμε μέσα από τη συνταγματική διαδικασία αν και πώς θα γίνουν εκλογές. Γι' αυτό άλλωστε η χώρα διαθέτει Σύνταγμα. 


 

Λυπάμαι, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι κολοκύθια τούμπανα. 


- Αν η κυβέρνηση αντέχει τη συμφωνία που θα κάνει με τους εταίρους, προχωράει και την υλοποιεί. 


 

- Αν δεν την αντέχει, παραιτείται και αφήνει κανέναν άλλον να κάνει τη δουλειά.



 

- Και αν την αντέχει πολιτικά αλλά δεν διαθέτει την πλειοψηφία για να την υλοποιήσει, πέφτει. 



 

Πού κολλάει σε αυτά το δημοψήφισμα; 
Μόνο σε μία περίπτωση:  

Aν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε ρήξη. 


Τότε είτε θα παραιτηθεί επειδή ουδείς την έχει εξουσιοδοτήσει να χρεοκοπήσει τη χώρα ή να τη βγάλει από το ευρώ είτε θα κάνει δημοψήφισμα με το καθαρό ερώτημα αν οι Ελληνες θέλουν να βγούμε από το ευρώ. 



Αν κερδίσει το δημοψήφισμα, θα πάμε στη δραχμή χαρωπά και ευτυχισμένα. 
Αν το χάσει, θα παραιτηθεί αμέσως μετά. 


Ομολογώ ότι άλλη διαδικασία δεν μπορώ να φανταστώ. Οπως δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να υποθέσω ότι η κυβέρνηση είχε εξαρχής Σχέδιο Βήτα να βγάλει τη χώρα από το ευρώ.



Τι Σχέδιο Βήτα να έχουν; Εδώ δεν είχαν Σχέδιο Αλφα!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: