"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα ρούβλια της σωτηρίας


Πάει ο Απρίλης, κοντεύει να βγει και ο Μάης, και το Ιλιούσιν με τα ρούβλια της σωτηρίας δεν μπήκε ακόμα στον εναέριο χώρο μας.  

Ούτε τούτη την άνοιξη ο Μόσκοβος έφερε το σεφέρι για να το τρίψουμε στη μούρη των τοκογλύφων δανειστών μας και να τους «ξωπετάξουμε» μια και καλή με τις κλωτσιές λέγοντάς τους πως τώρα που ο μέγας φίλος και ευεργέτης Βλαδίμηρος άνοιξε το πουγκί, δεν σας έχουμε πια ανάγκη.
Τι απέγινε εκείνη η προκαταβολή των «3-5 δισεκατομμυρίων ευρώ», που θα μας έστελνε μπροστάντζα για τον αγωγό φυσικού αερίου από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μας και, κυρίως, ο κ. Λαφαζάνης συμφώνησαν με τους Ρώσους να φτιάξει η Ελλάδα το δικό της κομμάτι στη διαδρομή του Turkish Stream προς τη Δυτική Ευρώπη; 

Μέχρι και ημερομηνία είχαν ορίσει -«έως την ερχόμενη Τρίτη», μετέδιδαν από την Παρασκευή- οι πανηγυρίζοντες για την πολυπόθητη «μεγάλη στιγμή» που θα σηματοδοτούσε την έναρξη της ροής των ρωσικών πακτωλών από τα θησαυροφυλάκια του Κρεμλίνου προς την Αθήνα, για να μας δώσουν τα αδέρφια του «λευκού γένους» μια «ανάσα ζωής» κατ’ αρχήν και το φιλί της σωτηρίας στη συνέχεια. Πέρασε η μια Τρίτη, πάει και η άλλη, ούτε και την τρίτη Τρίτη προσγειώθηκε ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο με λεφτά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», και εμείς μείναμε με το «ακόμα τούτη η άνοιξη ραγιάδες - ραγιάδες της Μέρκελ και της Λαγκάρντ».
Μα, πώς στ’ αλήθεια θα μπορούσαν οι Ρώσοι ολιγάρχες να δώσουν προκαταβολές δισεκατομμυρίων ευρώ για ένα έργο που δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά, όπως διέρρεε η κυβέρνηση, μη μπορώντας -δείτε τις φωτογραφίες του κ. Λαφαζάνη με τον Αλεξέι Μίλερ- να κρύψει τη χαρά της για τη «στήριξη» από την τέως «μεγάλη πατρίδα του σοσιαλισμού» και νυν λεηλατούμενη από τον άγριο καπιταλισμό;

Χθες ο κ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Πούτιν. Οπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση:  
«ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα». Ενώ, σύμφωνα πάντα με την Αθήνα, «ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας». 

Ο Πούτιν, μετά το ναυάγιο του South Stream, έριξε στο πολύπλοκο ενεργειακό παιγνίδι, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, τη ζαριά του Turkish Stream. Ολο το έργο όμως βρίσκεται σε επίπεδο συζήτησης, αφού ούτε με την Τουρκία έχουν πέσει υπογραφές ούτε η Ε.Ε. -την έγκριση της οποίας πρέπει να έχει για να διασχίσει το ελληνικό έδαφος- το ενθαρρύνει ούτε, κυρίως, οι πελάτες στους οποίους θα πουλήσει η Ρωσία το αέριο έχουν βρεθεί. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, φοβούμαι ότι θα περιμένουμε κάθε Τρίτη να φανεί το Ιλιούσιν με την «μπροστάντζα» του Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: