"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Χώρα-περιστρεφόμενη πόρτα!


Πληθαίνουν τα εσχατολογικά σχόλια που προβλέπουν κατάρρευση, χρεοκοπία και άλλα δεινά για τη χώρα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το χειρότερο. Αμφιβάλλω, όμως, αν έχουμε συνειδητοποιήσει πώς θα είναι η Ελλάδα σε δύο χρόνια, ακόμη και αν παγώσουμε τον χρόνο και οι εξελίξεις ακολουθήσουν τη σημερινή δυναμική με τη σημερινή κυβέρνηση.


Η πραγματικότητα του 2015 (μέχρι σήμερα)  περιλαμβάνει τρεις εφιαλτικές εικόνες. 


Ο κόσμος «σήκωσε» τα λεφτά του από τις τράπεζες. 


Στάση πληρωμών προς το κράτος. 


Στάση πληρωμών του Δημοσίου. Πλήρης αποκοπή, δηλαδή, χρηματικών ροών προς και από την πραγματική οικονομία και περιορισμός πληρωμών (έως πότε;) σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. 


Υπάρχουν, όμως, δύο παγιωμένες μεσοπρόθεσμες τάσεις που προμηνύουν ζοφερό μέλλον με τη συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας.  


Η «έξοδος» από τη χώρα έχει γίνει ευκολότερη. 


Η γλωσσομάθεια, οι επαφές εύπορων γονέων με το «εξωτερικό» ανοίγουν πόρτες, κυρίως στην Ευρώπη.


Επειδή αυτές θα κλείσουν με πιθανό Grexit, πολλοί ήδη κάνουν κινήσεις:


Πάνω από 100.000 Ελληνες επιστήμονες βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, έχοντας εδραιωθεί επαγγελματικά ή αναζητώντας μια καλή θέση εργασίας. 30.000 σπουδάζουν σε πανεπιστήμια, συχνά προσβλέποντας σε μόνιμη παραμονή. Εκεί αναζητούν την τύχη τους και έμπειροι πανεπιστημιακοί και ερευνητές. Τα πανεπιστήμια και η ερευνητική κοινότητα όχι μόνο δεν παίρνουν νέο «αίμα», αλλά χάνουν έμπειρο προσωπικό. Το 2014 το 81% των πτυχιούχων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ζήτησαν αναλυτική βαθμολογία. Σχεδόν το σύνολο των γιατρών που αποφοίτησε σε μία χρονιά σκέπτεται να μεταναστεύσει.  


Ταυτόχρονα, η «είσοδος» αλλάζει μορφή:


Εως το 1996 έρχονταν στην Ελλάδα ομογενείς και ξένοι κυρίως επίσημοι μετανάστες από την ΕΕ και αλλού. Μετά το 2011 εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι ξένοι «περιφέρονται» στη χώρα. Ισως η «απειλή» του Ν. Κοτζιά δεν ήταν τόσο αφελής, όσο ανεύθυνη.


Η Ελλάδα μοιάζει με... περιστρεφόμενη πόρτα. Μετανάστες μπαίνουν και επιστήμονες βγαίνουν.  


Οι επιπτώσεις θα είναι οξύτατες, αν αναλογιστούμε την αναπτυξιακή διάσταση των πανεπιστημίων: 


Για όσους παραμένουν (υποχρεωτικά) υπάρχει η πραγματικότητα της δημογραφικής βόμβας.  


Οι συνταξιούχοι, που, κατά μια ειρωνική διαπίστωση των δημοσκοπήσεων, ψήφισαν την κυβέρνηση θα μετανιώσουν πικρότερα.  


Οι υπόλοιποι θα παλεύουν σε μια βαλκανική χώρα ανέργων και «παράτυπων» μεταναστών, χωρίς παραγωγή, με τη δραχμή ξανά αλλά και χωρίς προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: