"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η νέα ομάδα του τσαμπουκαλεμένου γραφικού


Το κυβερνητικό non paper περιέχει την αποκαθήλωση του Γ. Βαρουφάκη με πολλά καλά λόγια.  

Αναφέρει ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει, ότι δρα πάντα στα πλαίσια των συλλογικών αποφάσεών της, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται, κ.λπ.. 

Ο στενός του συνεργάτης, Ν. Θεοχαράκης, αναλαμβάνει τα «σπουδαία» ενός σχεδίου για τον Ιούνιο (μακροπρόθεσμα όλοι θα πεθάνουμε, που έλεγε ο Κέινς -ναι, το δίμηνο έχει καταντήσει μακροπρόθεσμο στην σημερινή Ελλάδα). Μένουν Χουλιαράκης για τις Βρυξέλλες, Σαγιάς για την Αθήνα και ο Ε. Τσακαλώτος για να τους συντονίζει.  

Θα μπορούσε να τους συντονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά τότε, αν αποτύχει η διαπραγμάτευση, θα πρέπει να παραιτηθεί. Διότι εκείνος έλεγε ότι η Μέρκελ θα αποδεχθεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αγαθοεργίες με χρήματα των άλλων («δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην το κάνει»).

Επειδή όμως αυτά στην σημερινή Ευρώπη δεν γίνονται, η νέα ομάδα έχει δέκα μέρες καιρό να διαπραγματευθεί στο έδαφος της πραγματικότητας.  

Ο Τσίπρας τηλεφώνησε στην Μέρκελ, διότι εκείνη δείχνει μεγάλη κατανόηση για τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει αν κόψει αμέσως τις συντάξεις ή διώξει κόσμο από το δημόσιο. Προϋπόθεση, να κάνει κάτι άλλο που θα έχει το αντίστοιχο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.  

Με την λογική του ΣΥΡΙΖΑ, που ορκίζεται σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά δεν ξέρει πώς υλοποιούνται (εδώ που τα λέμε, καμιά ελληνική πολιτική δύναμη ξέρει), το πράγμα είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, ιδιαίτερα με την γοργή επάνοδο της χώρας στην ύφεση.

Μιλώντας με συνεργάτες του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβλεψε ότι αν συνεχίσουν έτσι στην Αθήνα, σε λίγο: 


Θα υπάρχουν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.  

Προφανώς η Μέρκελ και ο Σόιμπλε μιλούνε και συνεννοούνται.  

Προφανώς και ετοιμάζονται για το κακό σενάριο. 

Προετοιμάζουν, εννοείται, τη χώρα τους και την υπόλοιπη Ευρώπη

Σε λίγες μέρες θα δούμε αν θα χρειασθεί να προετοιμάσουν και εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: