"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


OIKONOMIA και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το πραξικόπημα της μπαρούφας


«Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα νέου τύπου πραξικόπημα όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών» δήλωσε στις 22 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε μήνυμα που έστειλε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που διοργανώθηκε στη Μελβούρνη.
Την ίδια μέρα ο ίδιος υπουργός είχε δηλώσει ότι
«βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές». 

Πώς ενώ έχουμε πραξικόπημα ταυτοχρόνως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τους πραξικοπηματίες;  

Είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε, όπως και πολλά ακόμη σημεία από τη σκέψη του υπουργού Οικονομικών.

Μια μέρα πριν, ανήμερα την επέτειο πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μίλησε σε δύο από τα μεγαλύτερα ενημερωτικά site στην Ισπανία, το Eldiario.es και το Publico.es. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε τον παρακάτω διάλογο...

«-Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα; 
 -Αμέσως μετά τις εκλογές και τη νίκη της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε μια επιχείρηση στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας και η ΕΚΤ μας έκοψε κάθε οδό χρηματοδότησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει σήμερα την ίδια κατάσταση με τη Χιλή του Σαλβαδόρ Αλιέντε τη δεκετία του ’70. Ο Ρίτσαρντ Νίξον έδωσε τότε εντολή στη CIA να τσακίσει την οικονομία και ένα από τα πρώτα μέτρα που επιβλήθησαν, ήταν η διακοπή χρηματοδότησης των χιλιανών τραπεζών από τις ΗΠΑ.
-Μπορούμε να πούμε ότι η χώρα βιώνει ένα πραξικόπημα;

-Ναι, πρόκειται για ένα σιωπηλό πραξικόπημα, χωρίς τανκς και αεροπλάνα, το οποίο δεν έχει οργανωθεί με παραδοσιακά μέσα αλλά με μοντέρνα οικονομικά μέσα.
-Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία στον ελληνικό λαό;

-Στραγγαλίζουν την οικονομία για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να ακολουθήσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που μας οδήγησε στην καταστροφή. Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση των τριακοσίων χιλιάδων οικογενειών που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό θα μας κοστίσει 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεν είναι μεγάλο αυτό το ποσό κι όμως δεν μας αφήνουν
».

Οι Ισπανοί αναγνώστες θα νομίζουν –εκτός των άλλων– ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 300.000 οικογένειες (περίπου ένα εκατομμύριο άτομα) χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 
Δεν είναι εύκολο να μάθουν ότι η πολυδιαφημισμένη εκστρατεία της Περιφέρειας Αττικής κατόρθωσε να βρει μόνο 98 νοικοκυριά για επανασύνδεση του ρεύματος στην περιφέρεια που κατοικεί το ένα τρίτο του πληθυσμού

Από το 2013 δεν κόβεται το ρεύμα στους οικονομικά αδύναμους που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Ποιοι είναι όμως οι πραξικοπηματίες που μας εξοντώνουν με τα σκοτεινά τους σχέδια;
 

Οι τράπεζες, λέει ο υπουργός. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το κάνει πιο συγκεκριμένο ο ευρωβουλευτής. Αυτή είναι που, κατά τον Στέλιο Κούλογλου, μας στραγγαλίζει και «μας έκοψε κάθε οδό χρηματοδότησης».

Όποιος ζει στην Ελλάδα μαθαίνει ότι από τις εκλογές και μετά κάθε εβδομάδα η ΕΚΤ επεκτείνει την Έκτακτη Παροχή Ρευστότητας (ELA) και δίνει δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει (16/4) «ότι στο τέλος Μαρτίου η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος ανήλθε στα 107 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 68,5 δισ. ευρώ ήταν μέσω του ELA και 38,1 δισ. ευρώ μέσω της κανονικής χρηματοδότησης της ΕΚΤ». Στο ίδιο δημοσίευμα διαβάζουμε ότι κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη, με βάση το ΑΕΠ, σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Σήμερα ο ELA έχει ξεπεράσει τα 75 δισ. από 5,2 που ήταν λίγες μέρες μετά τις εκλογές, στις 31/1/15. Μόνο χάρη στα χρήματα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν τα ΑΤΜ και στις ελληνικές τράπεζες μπορούν να γίνονται αναλήψεις. Αυτή η παροχή ρευστότητας είναι ο αναπνευστήρας που κρατάει ακόμη ζωντανή την ελληνική οικονομία. Χάρη σε αυτά τα χρήματα οι τράπεζες και τα μαγαζιά μπορούν και ανοίγουν κάθε πρωί, για να θυμηθούμε το προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά στον κίνδυνο να διακοπεί η χρηματοδότηση μέσω του ELA και οι καταθέτες να βρουν κατεβασμένα τα ρολά των τραπεζών, η κυβέρνηση υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου την παράταση του μνημονίου. Κι όμως, στο λόγο του Βαρουφάκη και του Κούλογλου η ΕΚΤ εμφανίζεται να μας στραγγαλίζει, όπως η CIA πολεμούσε τον Αλιέντε.

Καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν που τόσα χρόνια μιλούσε για τοκογλύφους; 

Ο Βαρουφάκης δεν είχε πει ότι «τα δάνεια στην Ελλάδα είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»;  

Μέχρι τις εκλογές κατηγορούσαν τους «θεσμούς» επειδή μας δάνειζαν, μετά έλεγαν ότι δεν ζητάμε χρήματα από τους δανειστές, τώρα τους κατηγορούν γιατί δεν μας δανείζουν.

Τα ψέματα είναι που εκτόξευσαν τις καριέρες των τυχοδιωκτών. Τα ψέματα αυτά απορρόφησαν σαν σφουγγάρι οι πολίτες, αντί να δουν μια πραγματικότητα που ήταν ξεκάθαρη. Τα ίδια ψέματα, η αποδοχή τους και τα πολιτικά τους αποτελέσματα είναι που καταδίκασαν την Ελλάδα σε διαρκή κρίση την ώρα που όλη η Ευρώπη προχωράει μπροστά.

Όμως τα ψέματα τελειώνουν: 
Λίγο πριν το τέλος, οι απατεώνες θέλουν να γλιτώσουν και ισχυρίζονται ότι δεν φταίνε αυτοί που εξαπατούσαν συστηματικά τον κόσμο, αλλά οι κακές τράπεζες που οργανώνουν πραξικοπήματα.  

Μέχρι τώρα στην ιστορία είχαμε το πραξικόπημα της μπιραρίας, το πραξικόπημα της πιτζάμας και μερικά ακόμη περίεργα πραξικοπήματα. Τώρα ήρθε η ώρα και για το πραξικόπημα της μπαρούφας

Δεν υπάρχουν σχόλια: