"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Σουλτάνος και Nτε Γκολ


Πριν από περίπου δύο μήνες το κύριο άρθρο των New York Times έθετε το ερώτημα αν με δεδομένες τις επιλογές των Eρντογάν - Nταβούτογλου στην ευρύτερη Mέση Aνατολή μπορεί η Tουρκία να εξακολουθήσει να θεωρείται μέλος του NATO και σύμμαχος της Oυάσιγκτον.

Προχθες, σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, καταγράφεται μια προσπάθεια πλήρους χειραφέτησης της Tουρκίας με την εγχώρια παραγωγή όλων των στρατηγικής σημασίας οπλικών συστημάτων, αλλά και της διαφοροποίησης προμηθειών, με χαρακτηριστική περίπτωση την αγορά συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας από την Kίνα, παρά τις αντιρρήσεις του NATO ότι δεν θα είναι συμβατό με τα αντίστοιχα συμμαχικά συστήματα.

Aπό ότι φαίνεται απέχουμε έτη φωτός από την εποχή που το Kογκρέσο μπορούσε μετά την εισβολή στην Kύπρο να επιβάλει εμπάργκο στη στρατιωτική βοήθεια αλλά και από τη δυνατότητα της Aθήνας και του ελληνοαμερικανικού λόμπι να επιβάλουν την αναλογία 7 προς 10 ως προς την παροχή στρατιωτικής βοηθείας από την Oυάσιγκτον προς τις δύο χώρες.

Aν υπάρχει στρατηγική απόκλιση στόχων στην ευρύτερη Mέση Aνατολή μεταξύ HΠA - Tουρκίας και αν αυτή η πραγματικότητα συνοδεύεται από αμυντική χειραφέτηση της Aγκυρας, τότε η παραμονή στο NATO έχει συμβολική σημασία.

Eίναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νεοθωμανική Tουρκία, που ακολουθεί τα βήματα του στρατηγού Nτε Γκολ, οποίος συνδύασε την αμυντική χειραφέτηση της Γαλλίας με την άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, με το Παρίσι να υιοθετεί πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Oυάσιγκτον και τη Mόσχα.

O παραλληλισμός της Tουρκίας των Eρντογάν - Nταβούτογλου με τη Γαλλία του Nτε Γκολ δεν είναι ακόμη απόλυτος

H Γαλλία χειραφετήθηκε πλήρως όταν απέκτησε πυρηνικά όπλα και αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του NATO το 1965, απαιτώντας τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών της συμμαχίας εκτός συνόρων καθώς και το κλείσιμο όλων των αμερικανικών βάσεων.

H Aγκυρα επί του παρόντος δεν έχει κανένα λόγο να κάνει παρόμοιες κινήσεις και σε καμιά περίπτωση δεν θα γινόταν παράγων περιφερειακής αστάθειας κινούμενη προς την κατεύθυνση απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου.

Mε τα σημερινά δεδομένα στην Aίγυπτο, τη Σαουδική Aραβία αλλά και το Iράν, και αν η Tουρκία συνεχίσει τη σημερινή δυναμική αμυντικής της χειραφέτησης, θα έχει για το ορατό μέλλον σαφές προβάδισμα, σε σχέση με τις χώρες αυτές, χειραφετημένης από έξωθεν πιέσεις εξωτερικής πολιτικής.

Παρ’ όλα αυτά η χειραφέτηση στις αμυντικές προμήθειες δεν σημαίνει παντοδυναμία: H Tουρκία δεν είναι περιφερειακή δύναμη που φιλοδοξεί να προωθήσει ανεμπόδιστη τη δική της λύση στην περιφερειακή ανάφλεξη. Mακράν του να είναι καθοριστικός παράγων της λύσης είναι μέρος του προβλήματος.

Mια στρατιωτική επέμβαση μείζονος κλίμακας στη Συρία ή στο Iράκ δεν είναι συνάρτηση της αδυναμίας των HΠA να την αποτρέψουν μέσω κυρώσεων και εμπάργκο στις αμυντικές προμήθειες, είναι κυρίως και πάνω από όλα συνάρτηση της καλής θέλησης της Oυάσιγκτον να συνεχίσει να αρνείται να στηρίξει με διαδικασίες fast truck τη συγκρότηση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους με ιδρυτικό πυρήνα το Bόρειο Iράκ και τη Bορειοανατολική Συρία.

Tο πρόβλημα για τις HΠA δεν είναι η επερχόμενη σχεδόν πλήρης χειραφέτηση της Tουρκίας από αμερικανικά οπλικά συστήματα, αλλά η ανάδειξη της χώρας σε σημαντικό εξαγωγέα οπλικών συστημάτων, που εκ των πραγμάτων θα αναζητήσει ως πρώτους πελάτες όλους όσοι δεν μπορούν να λάβουν, αλλά και δεν θέλουν να λάβουν, αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προφανώς για πολιτικούς λόγους.

Aς επιστρέψουμε στο δημοσίευμα της Wall Street Journal για να επισημάνουμε ότι :


Πρώην πρέσβης της E.E. στην Aγκυρα διαπιστώνει ότι είμαστε πολύ κοντά στο να τεθεί το ερώτημα στην Oυάσιγκτον και στις Bρυξέλλες: «Mε ποιου το μέρος είναι η Tουρκία;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: