Η Ελλάδα δεν διαθέτει καλό εναλλακτικό σχέδιο. Η μοναδική λογική διέξοδος είναι να συνεργαστεί με τους πιστωτές της, της Ευρωζώνης, ώστε να μεταρρυθμίσει την οικονομία της.
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Πριν από δύο εβδομάδες έκλεισε βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους αλλά δυσκολεύεται να την «περάσει» από τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι ανέκρουσε πρύμναν.
Προβλήματα προκαλεί και η ρητορική ορισμένων υπουργών του, ενώ ο υπουργός των Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέστειλε ένα μάλλον ανεπαρκή κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους συναδέλφους του της Ευρωζώνης.
Επίσης αναφέρθηκε στην πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που οι εταίροι αποδειχτούν αδιάλλακτοι. Δεν είναι σαφές αν η προσφυγή στους ψηφοφόρους θα αποτελέσει προάγγελο νέων υποχωρήσεων από την κυβέρνηση ή μιας εξόδου από το ευρώ ή αν εξυπηρετεί κάποιον άλλο σκοπό.
Αν θέλει η Ελλάδα να εξασφαλίσει μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους της μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί να εγκαταλείψει τις περισσότερες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ήδη, ίσως να αισθανθεί τον πειρασμό να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, αυτές οι λύσεις θα οδηγούσαν σε καταστροφή.
Ας εξετάσουμε την πρώτη επιλογή, της χρεοκοπίας σε συνδυασμό με έξοδο από το ευρώ.
Επιφανειακά πρόκειται για ελκυστική επιλογή δεδομένου ότι θα μειωνόταν το ύψος του χρέους, ενώ η επαναφορά της δραχμής θα επιτρέψει την υποτίμηση του νομίσματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Το πρόβλημα είναι ότι θα είναι εφιαλτική η μεταβατική φάση. Θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότατοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων για αρκετούς μήνες μέχρι να δημιουργηθεί το νέο νόμισμα, η ΕΚΤ θα σταματήσει να προμηθεύει με ευρώ τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα μπορούν να γίνουν ζωτικές εισαγωγές σε πετρελαιοειδή και φάρμακα πυροδοτώντας νέα βαθιά ύφεση.
Κακή θα είναι και η επιλογή της χρεοκοπίας με παραμονή στο ευρώ που θα χρεοκοπήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα καταλήξει σε «κούρεμα» των καταθέσεων:
Η χρεοκοπημένη κυβέρνηση θα πρέπει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, κάτι που δεν θέλει, γι’ αυτό θα εισαγάγει νέο παράλληλο νόμισμα με πολύ μικρότερη αξία από του ευρώ.
Δεδομένων αυτών των εναλλακτικών λύσεων η καλύτερη επιλογή του κ. Τσίπρα είναι να πείσει τους εταίρους του για τη σοβαρότητα των προθέσεών του και να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Αν αυτό σημαίνει ρήξη με την ακροαριστερή πτέρυγα του και προσφυγή σε νέες εκλογές ή σε δημοψήφισμα, ας είναι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου