Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ακόμη ότι ο διάλογος με τους εργαζόμενους για τη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής στρατηγικής με άξονες την ασφάλεια, επάρκεια και την παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστεί και χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι είχε μια ουσιαστική και γόνιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων η οποία πρόσθεσε βοηθά τον ίδιο και την κυβέρνηση ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Σταμάτης Ρέλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του Συνδικάτου για την άρση της επίταξης των υπηρεσιών των εργαζομένων και τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΔΕΗ.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η προοπτική υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στη ΔΕΗ. Η ισχύουσα λήγει τον Ιούνιο και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΓΕΝΟΠ, στόχος της νέας ΣΣΕ θα είναι η προστασία των μισθών και των επιδομάτων καθώς και η κατοχύρωση ενός επιπέδου αμοιβών που δεν θα κινδυνεύει από τις ρυθμίσεις που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι. Κατά τις πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί η παροχή πρόσθετης υγειονομικής κάλυψης σε συνεργασία με ασφαλιστική εταιρεία καθώς και η παροχή «τροφείου» στους εργαζόμενους.
Ωστόσο, 9 πρωτοβάθμια Σωματεία της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού, διαφωνούν με την άμεση υπογραφή Συλλογική Σύμβασης, επισημαίνοντας ότι «παρατηρείται η ίδια εμμονή και εγρήγορση για υπογραφή Σ.Σ.Ε. εδώ και τώρα παρόλο που περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, την κατάργηση μνημονιακών νόμων που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη μετενέργεια, τον οργανισμό μεσολάβησης κ.λπ.». Αναφέρουν ακόμη ότι «δεν θα μπούμε στη λογική ότι μέσω της ΣΣΕ πρέπει να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες μεταξύ εργοδότη και ΓΕΝΟΠ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου