Παρ’ όλα αυτά, πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πρώτη εβδομάδα –αν και θα έχει κόστος για την οικονομία– είναι στο πλαίσιο της κατά Δραγασάκη «βίαιης προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα».
Τι δεν είπαν αμέσως μετά την ορκωμοσία... Τα συνόψισε μια χαρά η συνάδελφος Δώρα Αντωνίου («Καθημερινή» 19.1.2015): «Σταματούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ (Π. Λαφαζάνης), σταματά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων (Γ. Σταθάκης), δεν θα συνεχιστεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμένων (Θ. Δρίτσας), ανακαλούνται οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες που έγιναν βάσει Μνημονίου (Ν. Βούτσης), επαναπροσλαμβάνονται όλοι οι υπάλληλοι που τέθηκαν εκτός Δημοσίου βάσει Μνημονίου (Γ. Κατρούγκαλος), ένας ένας θα καταργηθούν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι (Π. Λαφαζάνης), 12.000 ευρώ αφορολόγητο και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες (Π. Λαφαζάνης), κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και της καταβολής ενός ευρώ ανά συνταγή (Ανδρέας Ξανθός), επιστρέφουν στις θέσεις τους όλοι οι απολυμένοι και διαθέσιμοι καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και σχολικοί φύλακες (Τάσος Κουράκης)».
Να σημειώσουμε βέβαια εδώ ότι ναι μεν υποσχέθηκαν ότι θα τους προσλάβουν όλους, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα τους πληρώνουν κιόλας. Ή, έστω, σε τι νόμισμα θα τους πληρώνουν αφού τα ερωτήματα για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη πυκνώνουν.
Βεβαίως, πολλοί θα αναρωτηθούν τι σόι αριστερή διακυβέρνηση θα είχαμε αν δεν έκανε κάτι αριστερό. Δίκιο έχουν, αλλά είναι πολλά τα αριστερά που μπορούν να γίνουν, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε, χωρίς να φλερτάρουμε κατ’ ανάγκην με την καταστροφή. Υπάρχουν θεσμικά ελλείμματα στη χώρα, για τα οποία δυστυχώς δεν ακούσαμε πολλά.
Μπορεί να φανεί περίεργο, αλλά κάτι αριστερό προτείνει και ο Economist στο κύριο άρθρο του τελευταίου τεύχους του (31.1.2015) υιοθετώντας κατ’ ουσίαν την προεκλογική πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου: «Κάντε τον κ. Τσίπρα να πετάξει στα σκουπίδια τον παλαβό σοσιαλισμό του και να αφοσιωθεί στις δομικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη διαγραφή του χρέους, είτε σπρώχνοντας τις ωριμάνσεις ακόμη μακρύτερα ή, ακόμη καλύτερα, μειώνοντας την ονομαστική του αξία. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ικανοποιήσει τις αριστερές του παρορμήσεις τσακίζοντας τα προστατευμένα ολιγοπώλια και αντιμετωπίζοντας τη διαφθορά. Ο συνδυασμός της μακροοικονομικής διευκόλυνσης με τις μικροοικονομικές δομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσει ακόμη και υπόδειγμα για άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία».
Η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ρύθμιση των σχέσεων του οικονομικομιντιακού συστήματος με το κράτος, το τσάκισμα των ολιγοπωλίων είναι αριστερή πολιτική, για την οποία μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει απροσδόκητους συμμάχους. Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα πως η ελληνική κυβέρνηση «θα επιτύχει να διαλύσει το σύστημα διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας» που οδήγησε την Ελλάδα στην αποτυχία επί χρόνια. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι «θέλω να ενθαρρύνω τον Τσίπρα να επιβάλει επιτέλους φόρο στους δισεκατομμυριούχους που έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό».
Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συχνά αναφέρεται στον αρνητικό ρόλο των ελληνικών ελίτ, που όχι μόνο φρενάρουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά μεταφέρουν και το βάρος της κρίσης στους πιο αδύναμους.
Η αλήθεια είναι πως προεκλογικώς ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πολλά για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι σε κάθε προεκλογική περίοδο λέγονται πολλά. Ομως, η απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας από τον βραχνά των ολιγοπωλίων και την οικονομικοπολιτική διαπλοκή μπορεί να δημιουργήσει πόρους έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν και τα αναγκαία κοινωνικά προγράμματα. Αρκεί βέβαια η κυβέρνηση να το επιλέξει, αντί να δίνει μάχες για το θεαθήναι, τάχα μου αριστερές...
Ευτυχώς ακούσαμε τη νέα αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου να εξαγγέλλει νέο νόμο για την ιθαγένεια των παιδιών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αλλά δεν ακούσαμε ακόμα τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο να λέει κάτι για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο εκτός από το γεγονός ότι μας κάνει ρεζίλι των σκυλιών της οικουμένης, έχει και οικονομικό κόστος. Η χώρα καλείται να πληρώσει τα πρώτα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κι έρχονται και άλλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου