"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΕΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Ας λένε οι Ελληνες την Τρόικα όπως θέλουν ας την πουν "σγουρέ βασιλικέ μου και ματζουράνα μου" - Αν θέλουν παράδες έλεγχος θα υπάρχει» - Ο Σόιμπλε προσγειώνει τους γραφικούς...

«Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την χθεσινή του συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη και απέρριψε την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα.



Ο ίδιος, μιλώντας σε έκτακτη εκπομπή που προβλήθηκε χθες το βράδυ από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD τόνισε δε ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος, αλλά διευκρίνισε ότι μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.


«Στους Έλληνες δεν αρέσει η λέξη “Τρόικα”. Σαχλαμάρες. Ας την λένε όπως θέλουν, αλλά έλεγχος από τους τρεις οργανισμούς αυτούς θα υπάρχει… Και ας συναντιούνται όπου θέλουν. Εγώ τους πρότεινα τον Σεπτέμβριο να συναντηθούν στο Παρίσι και έτσι έγινε».



Σχετικά με το πρόγραμμα ο κ. Σόιμπλε σημείωσε: «Πρόγραμμα-γέφυρα θα υπάρξει μόνο αν δεχθούν τις μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τη χώρα από τη μίζερη οικονομική κατάσταση… Στην περίπτωση της Ελλάδας οι όροι του Μεσοπρόθεσμου ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Τι θα πουν τώρα τα άλλα κράτη που είχαν πιο αυστηρούς όρους; Το να λέμε απλά. “αυτή είναι η επιλογή των ψηφοφόρων μας, δώστε μας χρήματα”, δεν μπορεί να λειτουργήσει«.



Και συνέχισε λέγοντας πως «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς από ένα πρόγραμμα που ψηφίστηκε με τεράστιο σκεπτικισμό από τους πολίτες πολλών άλλων χωρών. Πως θα δικαιολογηθεί στους εργαζομένους άλλων χωρών που παίρνουν λιγότερα από τον βασικό μισθό της Ελλάδας να βοηθήσουν ξανά τους Έλληνες για να ανεβάζουν αυτοί τον βασικό μισθό με χρήματα άλλων;»


Επίσης , ανάφερε :


H Ελλάδα για πολλά χρόνια μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης «ζούσε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της… Κάποια στιγμή οι αγορές είπαν ‘δεν σε εμπιστευόμαστε και δεν σου δίνουμε άλλα δάνεια” …και τώρα (οι Έλληνες) μας λένε ‘δεν έπρεπε να μας είχατε δώσει τόσα πολλά δάνεια”. Λοιπόν, με συγχωρείτε. Πρέπει λοιπόν να έρθουν σε έναν δρόμο προκειμένου να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη άλλων δανειστών. Αυτός είναι ο δρόμος και σε αυτόν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αλλά δεν έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο και αν σβήσουν όλα αυτά, θα καταστρέψουν όσα πέτυχαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: