"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Κλείνει το μάτι στους τζιχαντιστές o Νταβούτογλου - «Απαγορεύουμε στους Τούρκους υπηκόοους να πολεμήσουν στο Κομπάνι»

«Απαγορευτικό» σε όσους Κούρδους τουρκικής καταγωγής επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών που πολιορκούν την συριακή πόλη Κομπάνι, εξέδωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Λυπάμαι για τους Κούρδους που σκοτώνονται από τον ISIS. Αλλά δεν θέλουμε οι πολίτες μας να πολεμήσουν στη Συρία και προσπαθούμε να σταματήσουμε όσους διασχίζουν παράνομα τη μεθόριο. Αν κάποιοι Σύριοι πολίτες θέλουν να πάνε να πολεμήσουν, για αυτούς τα σύνορα είναι ανοικτά. Ομως ακόμα κι αυτοί δεν θέλουν να πάνε. Περίπου 300 μέλη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (σσ: PYD - πολιτικός φορέας Κούρδων της Συρίας) άφησαν τα όπλα και αναζήτησαν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος. Τί να κάνουμε ; Να τους αναγκάσουμε να γυρίσουν πίσω ; »  είπε ο Νταβούτογλου.

Οι δηλώσεις αυτές, έρχονται λίγο μετά τις - ακόμη πιο απροκάλυπτα αντικουρδικές - δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, εκ των παλαιότερων και στενότερων συνεργατών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

«Οι Κούρδοι χρησιμοποιούν το Κομπάνι ως πρόσχημα για να πυροδοτήσουν μία εξέγερση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση θα απαντήσει σκληρά σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα. Θα γκρεμίσουμε τον κόσμο γύρω τους!» είπε ο Αρίντς. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: