"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: O Κίσινγκερ είχε εκπονήσει πλάνα επίθεσης των ΗΠΑ στην Κούβα !



Τον βομβαρδισμό της Αβάνας σχεδίασε με άκρα μυστικότητα πριν από σαράντα χρόνια ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, όπως δείχνουν διπλωματικά έγγραφα που αποχαρακτηρίσθηκαν πρόσφατα.


Ο Κίσινγκερ είχε οργιστεί τόσο από τη στρατιωτική εμπλοκή της Κούβας στην Ανγκόλα το 1976, που συγκάλεσε μυστική σύσκεψη ανώτατων αξιωματούχων, με στόχο τον σχεδιασμό εκστρατείας αντιποίνων, σε περίπτωση ανάπτυξης κουβανικών δυνάμεων σε άλλες αφρικανικές χώρες.


Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως χάρη στον αποχαρακτηρισμό εγγράφων της προεδρίας του Τζέραλντ Φορντ, που ζητήθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο National Security Archive. Στα επιτελικά τους σχέδια, οι σύμβουλοι του Κίσινγκερ συνέστησαν τον από αέρος βομβαρδισμό λιμανιών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Κούβας, καθώς και τη δραστική ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στον ναύσταθμο του Γκουαντάναμο, με τάγματα πεζοναυτών.  


«Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να τσακίσουμε τους Κουβανούς», είπε ο Κίσινγκερ σε σύσκεψή του με τον πρόεδρο Φορντ στο Οβάλ Γραφείο το 1976.


Ο Κίσινγκερ, ΥΠΕΞ μεταξύ 1973 και 1977, είχε ηγηθεί προσπάθειας διπλωματικής προσέγγισης με την Αβάνα. Το 1975, όμως, ο Φιντέλ Κάστρο έστειλε στρατό στην Ανγκόλα, για να στηρίξει το νεόκοπο κράτος να αποκρούσει επιθέσεις από τη Νότιο Αφρική και το δεξιό αντάρτικο.


Η κουβανική πρωτοβουλία εξόργισε τον Κίσινγκερ, που ένιωσε ταπεινωμένος από την άρνηση του Κάστρο να αποδεχθεί τον αμερικανικό κλάδο ελαίας. Τα αμερικανικά επιτελικά σχέδια αποκαλύπτουν ότι ο Κίσινγκερ σκόπευε να περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 1976 στις ΗΠΑ, για να προτείνει στον πρόεδρο μία επίθεση εναντίον της Κούβας. Τα πολεμικά σχέδια του Κίσινγκερ, όμως, ναυάγησαν λόγω της εκλογής του Τζίμι Κάρτερ στην προεδρία.


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και ο Κίσινγκερ συνειδητοποιούσε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός τη Κούβας, που πρότεινε, θα έφερνε τις ΗΠΑ σε ευθεία αντιπαράθεση με την ΕΣΣΔ, επέλεξε να συστήσει αυτή τη ριψοκίνδυνη πορεία.


Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι ο τότε υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που ανέλαβε το ίδιο πόστο στην προεδρία Μπους του νεότερου, παρίστατο στην επίμαχη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών.


Ιστορικοί, ειδικευμένοι στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις, εξέφρασαν την έκπληξή τους για το πολεμοχαρές περιεχόμενο των εγγράφων της βιβλιοθήκης Φορντ, καθώς οι μνήμες του πολέμου στο Βιετνάμ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ήταν ακόμη νωπές στην αμερικανική κοινωνία και πολιτική σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: