"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KOINΩΝΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ραγιάδες

Γράφει ο AMBASSADOR

Ηρθα στο γραφειο μου πριν λιγο. Πολυ νωριτερα απο την ωρα που ειχα αρχικα υπολογισει, αφου ακυρωσα 2-3 δουλειες που ηταν προγραμματισμενες για σημερα. Κουβαλωντας, ακομα μια φορα, την απογοητευση που αισθανθηκα με οσα ειδα πρωϊ-πρωϊ.

Ουρες απο ραγιαδες, κρατωντας σφιχτα οχι «5-6 ταληρα σωστα» -που λεει και το τραγουδι- αλλα πολυ περισσοτερα,  μαζι με το σημειωμα πληρωμης του ΕΝΦΙΑ. Ραγιαδες που περιμεναν υπομονετικα τη σειρα τους για να καταθεσουν χρημα στο απυθμενο πηγαδι μιας αποτυχημενης οικονομικης πολιτικης, για να συντηρηθει αυτη η αρρωστημενη κατασταση. Ραγιαδες που νομιζουν πως υπαρχει πατος, πως υπαρχει τελος στις απαιτησεις, πως υπαρχει περιθωριο. Ραγιαδες απιστευτοι, που θα αρχισουν παλι να διαμαρτυρονται μολις θα ανακοινωθει η επομενη επινοηση για να τους αφαιμαξουν κι αλλο, θλιβεροι ραγιαδες που θα περιμενουν να τους σωσει απο τον οικονομικο μαρασμο ο «Ξυριζα», το «Φαραγγι», η «Λαμπρη Αυγη», η «Γουσταρ» και οποιος αλλος περιοδευων θιασος ηλιθιων καιροσκοπων ιδρυθει μεχρι τις επομενες εκλογες.

Κατι αλλοιμονοι συνταξιουχοι που δεν χανουν την ευκαιρια να κλαιγονται για τις αλλεπαλληλες μειωσεις της συνταξης τους, για το κοψιμο του ΕΚΑΣ, για τη δραστικη περιστολη των εγκεκριμενων φαρμακων, κλπ κλπ. Γερο-ραγιαδες τουτοι εδω, που αρνουνται να σκεφτουν πως οσο ριχνουν χρηματα στον οικονομικο μυλο, τοσο θα γυριζει για να τους αλεθει ολους, μεχρι τελικης πολτοποιησης.

Κατι θλιβεροι «επαγγελματιες» που καταφεραν να φτασουν ως εδω, χρωστωντας σ’ οσους μιλουν ελληνικα. Καταφεραν να μην κλεισουν αλλα δεν καταφεραν να καταλαβουν πως οσο θα συνεχισουν να συντηρουν οικονομικα το τερας, τραβωντας ρευστοτητα απο τη δουλεια τους και δινοντας την στους κλεφταραδες του ΥΠΟΙΚ, στο τελος θα καταληξουν χρεωκοπημενοι. Τελικα το «μαγαζι» τους θα το χασουν, εχοντας χασει και οσες οικονομιες χρησιμοποιουν απο αφελεια σημερα, για να πληρωνουν ολες αυτες τις οικονομικες κτηνωδιες που επιβαλονται με αλλεπαλληλα μετρα.

Φυσικα, απο τις ουρες των ραγιαδων δεν θα μπορουσε να λειπει η μαζα των «προσφιλων ηλιθιων», η αγαπημενη ομαδα των εκαστοτε κυβερνησεων. Οι παγιοι «εταιροι του συστηματος» που ζουν παρασιτικα απομυζωντας τον ευρυτερο δημοσιο τομεα, αυτοι οι περιφερομενοι «ψηφοφοροι», «χειροκροτητες», «συνδικαλ-η-στες» και «παρατρεχαμενοι». Ολοι αυτοι που με τον εναν ή τον αλλο τροπο, κοροϊδευοντας τον εαυτο τους και την κοινωνια, μπαινοβγαινουν στον βουρκο που συντηρουν οι εναλλασσομενες κυβερνησεις, αρκει να ανακυκλωνεται το συστημα απο το οποιο συντηρουνται. Ειναι ολοι αυτοι που εκχυδαϊζουν την εννοια του αξιοπρεπους πολιτη. Φωτεινο παραδειγμα κατι γλοιωδεις εκφωνητριες της πρωην ΕΡΤ, που απηγγελαν πυρινους λογους αντιστασης μεχρι να ανακοινωθει η ιδρυση της ΝΕΡΙΤ, στην οποια εσπευσαν να κανουν αιτηση διορισμου. Και αφου «τακτοποιηθηκαν» εκει (για να μπορουν να πληρωνουν τον ΕΝΦΙΑ, βρε αδερφε!), εσβυσαν τη φωτια του λογου τους στο γαργαρο νερο των euro, και επεστρεψαν γρηγορα στην τρυφηλη ζωη τους.

Τελευταια εμεινε η λαοθαλασσα των νεο-ραγιαδων, αυτων των απονευρωμενων νεο-ελληνων:  
Θα μπορουσαν να σκεφτουν αλλά κατι τους εμποδιζει. Μπορει να φταιει το πολυ φραπογαλο, η υπερβολικη δοση Parasite Club στη Μυκονο, το πολυ Elatos Resort στην Αραχωβα, το στασιδι στις καφετεριες, το πολυ Facebook και Twitter, γενικα η αυξημενη δοσολογια του συγχρονου ναρκωτικου που λεγεται lifestyle, που αποτελει και τη χειροτερη μορφη παραπλανησης και χειραγωγησης των μαζων.

Αυτη η λαοθαλασσα ζει και κινειται σε συνθηκες ναρκομανους αλλα – δυστυχως – δεν το εχει καταλαβει. Το εκαστοτε κυβερνητικο συστημα (σαν αλλος ναρκεμπορος) τροφοδοτει συνεχως το «καταναλωτικο κοινο» με δωρεαν (τηλεοραση, social media) ή φτηνο ναρκωτικο μεχρι να το φτασει σε κατασταση διανοητικης αναπηριας και εξαρτησης. Απο εκει και μετα, τα πραγματα θα εχουν παρει το δρομο τους και ολοι αυτοι οι νεο-ελληνες, εχοντας γινει νεο-ραγιαδες και νεο-ναρκομανεις, θα κανουν τα παντα προκειμενου να συντηρησουν τον μικροκοσμο μεσα στον οποιο τους εμαθαν να ζουν και να αισθανονται ευτυχεις και ολοκληρωμενοι. Θα βρουν τροπο να πληρωνουν ΦΑΠ και ΦΜΑΠ και ΕΤΑΚ και ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ και ΕΝΦΙΑ και ΓΑΜΩ-ΤΟ-ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙΟ, αρκει να ξεμπλεξουν με ολα αυτα και να μπορουν μετα να απολαυσουν απερισπαστοι το ναρκωτικο τους.

Οι ουρες για απεξαρτηση και μεθαδονη θα μικραινουν αλλα για ΕΝΦΙΑ και πληρωμες θα μεγαλωνουν. Αυτο ειναι το ζητουμενο και αυτο χτιζεται σιγα-σιγα. Οσο για τους νεο-ραγιαδες, νεο-ναρκομανεις, οι μονοι που θα ενδιαφερθουν και στο τελος θα κλαψουν με την απωλεια τους, θα ειναι οι στενοι συγγενεις. Οπως συμβαινει και με τους τοξικομανεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: