"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το άλλο (μη) σχέδιο...


Το κυβερνητικό σχέδιο, παγκοίνως γνωστό πλέον, λέει: θα διώξουμε το ΔΝΤ, θα βγούμε από το Μνημόνιο και, με αυτά ως «όπλα», θα βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα πάμε ως το 2016. Κι αν δεν βγάλουμε Πρόεδρο, θα πάμε σε εκλογές τον Μάρτιο, χρεώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την ανακοπή της «ομαλής πορείας».


Αυτό είναι το γνωστό και αναμενόμενο. Μη αναμενόμενο είναι να μη μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Οι περίφημες αγορές «τρομάζουν» από την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση της τρόικας και την πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν την «εγκρίνουν»: τα επιτόκια ανεβαίνουν και η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει υποχρεωτικά την έξοδο στις αγορές.


Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει (ήδη το κάνουν κάποια στελέχη του και κάποια φιλικά μέσα ενημέρωσης με την πτώση του Χρηματιστηρίου και την άνοδο των spreads), η κυβέρνηση φορτώνει την αποτυχία στον ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι οδηγούμαστε στις εκλογές.


Ο ΣΥΡΙΖΑ τις κερδίζει, σχηματίζει κυβέρνηση, καταργεί το Μνημόνιο και αναλαμβάνει εκείνος να βγει στις αγορές, για να βρει τα δανεικά που χρειάζεται. 


Η συνέχεια αφήνεται στη φαντασία του καθενός μας.


Ξαναλέω ότι το πρώτο σχέδιο είναι υπαρκτό και, υποτίθεται, μελετημένο. Το δεύτερο δεν είναι σχέδιο, αλλά αποτέλεσμα της αποτυχίας του πρώτου (σχεδίου). Είναι αποτέλεσμα κακών υπολογισμών. Αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων ή κακής συγκυρίας, που δεν είχαν ληφθεί υπόψη.




Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, όλα αυτά ανησυχούν ήδη τη συγκυβέρνηση. Επίσης, τα υπολογίζουν με ανησυχία τα σοβαρότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν πόσο θα δυσκολέψει γι’ αυτούς η κατάσταση μετά τις εκλογές.


Συμπέρασμα, οριστικό, δεν υπάρχει ακόμα. Μόνο ευχές. Ο καλός θεός της Ελλάδος κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: