"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - Οτσαλάν προς Ερντογάν: Η ειρήνη πάει περίπατο αν δεν ανατραπεί η σφαγή των Κουρδων στο Κομπάνι από τους ισλαμοφασίστες

Ο έγκλειστος στο νησί-φυλακή Ιμπραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, Αμπντουλάχ Οτσαλάν απείλησε ότι το ΡΚΚ θα αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φροντίσει με κάθε μέσο να αποτρέψει την σφαγή Κούρδων αμάχων στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Η συγκεκριμένη πόλη πολιορκείται από ένοπλους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εδώ και δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα περισσοτεροι από 150.000 Κούρδοι της ευρύτερης περιοχής να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και να έχουν συγκεντρωθεί σε καταυλισμούς προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας.

«Εάν αυτή η επιχείρηση σφαγής πετύχει τον στόχο της, η ειρηνευτική διαδικασία θα τελειώσει» δήλωσε ο πρώην ηγέτης του PKK, σε γραπτό μήνυμά του, το οποίο μετέφερε αντιπροσωπεία φιλοκουρδικού κόμματος που τον επισκέφτηκε στη φυλακή.

«Απευθύνω έκκληση σε όποιον στην Τουρκία επιθυμεί να μην καταρρεύσουν οι συνομιλίες και το ταξίδι που έχει ξεκινήσει προς τη δημοκρατία, να αναλάβει την ευθύνη (που του αναλογεί) στην περίπτωση της πόλης Κομπάνι» γράφει ο Οτσαλάν.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, κατά των τζιχαντιστών επιχειρούν και μαχητές της οργάνωσης «Μονάδες Λαΐκής Αμυνας», η οποία πρόσκειται στο PKK.

Η ιστορική προσέγγιση του τουρκικού κράτους και του ΡΚΚ ξεκίνησε το 2012 από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου της δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για μία μακροχρόνια διαδικασία η οποία συνεχίζεται. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: