"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Κύπριοι ή «Ελληνοκύπριοι»;


Μετά το Βοσνία-Κύπρος 1-2, ο προπονητής Πάμπος Χριστοδούλου δήλωσε ότι οι παίκτες έδειξαν την ελληνική ψυχή τους. Γιατί δεν είπε την «ελληνοκυπριακή» ψυχή τους; 

Επειδή ο δεύτερος προσδιορισμός είναι περιττός, ταυτολογία. Οι Κύπριοι είναι Ελληνες. Ζουν στο νησί, χωρίς να κατακτήσουν ή να εκδιώξουν κανέναν, εδώ και τουλάχιστον 3.500 χρόνια. Γνωστά τα ιστορικά στοιχεία: ελληνικά ονόματα, θεοί, Αφροδίτη, Ευαγόρας, Σαλαμίνα κλπ.

 
Γιατί λοιπόν καθιερώθηκε, σχεδόν, ο επικίνδυνος, περιττός όρος «Ελληνοκύπριοι»; 

Ο όρος Τουρκοκύπριοι είναι πραγματικός: Τούρκοι της Κύπρου, δεν είναι ταυτολογία, είναι όπως το «Τουρκοκρητικοί». Το «Ελληνοκύπριοι» είναι δώρο στην Αγκυρα. Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, όχι «Ελληνοκυπριακή». Ο όρος νομιμοποιεί την κατοχική διχοτόμηση, το παράνομο, απολυταρχικό καθεστώς στα κατεχόμενα. Με την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά μας διαπράττουμε κι άλλο έγκλημα μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, την ΕΟΚΑ Β', τη χουντική απόσυρση της μεραχίας, το ατιμώρητο χουντικό πραξικόπημα κ.λπ.


Το «Ελληνοκύπριοι», συνδυαζόμενο με το Τουρκοκύπριοι, δηλώνει το εξής παράλογο: διαγράφουμε όλη την Ιστορία και ερχόμαστε, ουρανοκατέβατοι, στο 1974 (και λίγο πριν). 

Η Κύπρος δεν είναι χώρα ούτε πατρίδα. Είναι χώρος, όπου ζουν δύο «κοινότητες», «Ελληνοκύπριοι» και Τουρκοκύπριοι. Γιατί να μην έχουν ίδια δικαιώματα στο χώρο και στον πλούτο του; Λογικό δεν ακούγεται; 

Ακούγεται, αλλά δεν είναι. Είναι το κύριο στρεψίδικο προπαγανδιστικό τούρκικο «επιχείρημα»: Δυο «κοινότητες» ίσες σε όλα. Σαν η Κύπρος να ήταν χιλιετίες ακατοίκητη και ξαφνικά να έφτασαν ταυτόχρονα δύο ομάδες στο νησί. Οι Ελληνες κατοίκησαν στις νότιες περιοχές, οι προερχόμενοι από τη Μικρασία/Τουρκία στις βόρειες, και έχουν ίσα δικαιώματα παντού. Ούτε εισβολή έγινε, σύμφωνα με τους όρους αυτούς, ούτε παράνομη κατοχή και παράνομη εποίκιση. Ούτε αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ υπήρξαν για αποχώρηση κατοχικών δυνάμεων και εποίκων.


Αυτή είναι η πραγματικότητα της Κύπρου; Ή τη διαστρεβλώνουμε φοβούμενοι ν' αντιμετωπίσουμε τον τούρκικο ιμπεριαλισμό; 

Προ της παράνομης εισβολής οι Κύπριοι αποτελούσαν φυσικά την πλειονότητα, 82%. Οι Τουρκοκύπριοι 18% (υπάρχουν επίσης Λατινοκύπριοι, Αρμενοκύπριοι, Μαρωνίτες κ.λπ.). Ηταν σαν μια κυβέρνηση να είχε 82% και η αξιωματική αντιπολίτευση 18%. Εχουν ίσα δικαιώματα/δικαιοδοσίες;


Συνεπώς, δεν υπάρχουν δύο «κοινότητες» στην Κύπρο. Υπάρχει ένα πλειοψηφικότατο ελληνικό κράτος/πληθυσμός και μια τούρκικη μειοψηφία, παλιοί Οθωμανοί έποικοι στην ελληνική Κύπρο. Είναι Κύπριοι πολίτες, έχουν τα αναφαίρετα δικαιώματα της μειοψηφίας. Δικαιούνται να ελέγχουν όπως κάθε αντιπολίτευση, δεν δικαιούνται να κυβερνούν κατά τους στοιχειωδέστερους δημοκρατικούς κανόνες πλειοψηφίας/μειοψηφίας.


Δεν μοιάζουμε ευτυχώς της Τουρκίας. Κατακτητές και όχι γηγενείς της Μικρασίας εξεδίωξαν με γενοκτονίες, απ' την πατρίδα τους, Πόντιους, Μικρασιάτες, Κωνσταντινουπολίτες, Αρμένιους, Ασσύριους. Καταπιέζουν Κούρδους και θρησκευτικές μειονότητες. Δεν πολέμησαν το ναζισμό. Ηταν ουδέτεροι. Ουδετερότητα σήμαινε εξ αντικειμένου στήριξη στους Γερμανούς. Οταν στην Ελλάδα πολεμάγαμε τους ναζί με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, οι Τούρκοι έκλεβαν περιουσίες Ελλήνων με το διαβόητο νόμο για την εφάπαξ φορολόγηση, 1942-43. Αντιναζιστές.


Οι Τουρκοκύπριοι, όταν οι Ελληνες πολεμούσαν τον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό, συνεργάσθηκαν με τους Εγγλέζους, υπακούοντας στην Αγκυρα. Ο Ντενκτάς ήταν βασιλικός στρατοδίκης και καταδίκαζε σε απαγχονισμό Ελληνες. 

Οι Τουρκοκύπριοι (Αγκυρα) πήραν μια στρατηγική απόφαση κι έχασαν. Ηταν μειοψηφία και συνεργάσθηκαν ενόπλως με τον κατακτητή, οι διαβόητοι «επικουρικοί». Το αντίστοιχο γερμανοτσολιάδων και ταγματασφαλιτών

Δικαιούνται ελευθερία όσοι δεν πολέμησαν γι' αυτήν και συνεργάσθηκαν με κατακτητές; 

Πώς να τους αντιμετώπιζαν οι Κύπριοι όταν απελευθερώθηκαν; Ποια κυβέρνηση συνομίλησε με γερμανοτσολιάδες για το μέλλον του τόπου της; 

Η ελλαδίτικη και η κυπριακή με τους συνεργάτες των ιμπεριαλιστών Τουρκοκύπριους, καμία άλλη.  

Οταν οι Κύπριοι έθαβαν νεκρούς και μέτραγαν φυλακισμένους, οι Τουρκοκύπριοι τι έκαναν; 

 Κανείς Τουρκοκύπριος νεκρός για την ελευθερία της Κύπρου (σκοτώθηκαν ορισμένοι από Εγγλέζους, σε διαδηλώσεις υπέρ της διχοτόμησης). Κανείς Τούρκος νεκρός εναντίον του ναζισμού. Ενδοξοι.


Οι εφιαλτικές Συνθήκες Ζυρίχης - Λονδίνου παραγνώρισαν όλα τα δεδομένα. Που δεν σήμαιναν βέβαια ότι οι Τουρκοκύπριοι έπρεπε να στερούνται τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Αλλά από πότε μπουραντάδες και χίτες ισούνται με ΕΛΑΣίτες, «καλούς» ΕΔΕΣίτες και τους άλλους αγωνιστές; Ας ξεχάσουμε και τη στρατηγική ήττα της Αριστεράς που εξάγνισε τον Γρίβα.


Πρόσφατα ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι "Ελληνοκύπριοι" νομίζουν ότι γεννήθηκαν κάτω απ' το δέντρο του πάρε». 

Τον ευγνωμονούμε. Βλέπει παντού τον εαυτό τους. Κανείς δεν περιέγραψε καλύτερα το χαρακτήρα, την ιστορική διαδρομή της Τουρκίας, τη μειονεξία ως κίνητρο ιμπεριαλισμού. Αρχές 1950 οι αντιναζιστές πρωτοέθεσαν θέμα Κύπρου, το 1974 κατέλαβαν παράνομα το 37%. Αξιοι. Αλλά, πάντα, όλα εξαρτώνται απ' τα υποψήφια θύματα, όχι απ' τους θύτες. Η ναζιστική πανωλεθρία είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.
Ο Ντενκτάς ζήτησε και τάφηκε με τούρκικο χώμα. Οι Μακάριος, Κυπριανού, Κληρίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος δεν ζήτησαν ελλαδικό. Τάφηκαν σε παμπάλαιο κυπριακό, ελληνικό χώμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: