"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Aκάθεκτος στη δημιουργία αστυνομικού κράτους ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν


Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι ο κατάλληλος «αντιπερισπασμός» για να προωθήσει τις αλλαγές που θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό, όπου ουσιαστικά εγκαθιδρύει αστυνομικό κράτος.

Εκμεταλλεύτηκε τον αναβρασμό των Κούρδων για να βομβαρδίσει θέσεις του ΡΚΚ και ταυτόχρονα για να περάσει τη νομοθεσία περί περιορισμού των διαδηλώσεων. Δεν σταματά εκεί και προχωρά με αλλαγές στον ποινικό κώδικα, που θα επιφέρουν την αυστηροποίησή του

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ποινικοποίηση της κουκούλας σε διαδηλώσεις και επιτρέπει με ελάχιστους περιορισμούς τις κατ' οίκον έρευνες, ενώ προβλέπει μέχρι και κατάσχεση περιουσιών όσων καταδικάζονται.

Είναι ενδεικτικό ότι οποιαδήποτε προσβολή προς το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου μέσω Twitter, για παράδειγμα, θα τιμωρείται με 5ετή φυλάκιση. 

Σταδιακά ο Ερντογάν περιορίζει κάθε φωνή αντίδρασης. Ηδη έχει εγκριθεί ο νόμος που επιτρέπει τις παρεμβάσεις χωρίς δικαστική εντολή στο Διαδίκτυο και πρόσβαση στο ιστορικό των χρηστών. Ακόμη, η υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών θα μπορεί να «μπλοκάρει» ιστοσελίδες όταν κρίνεται ότι τίθεται εθνικής ασφάλειας.


Ο Ερντογάν συμπεριέλαβε στο «κόκκινο βιβλίο» των εθνικών κινδύνων τους οπαδούς του μεγάλου του αντιπάλου, του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, και καταπνίγει τις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων για την αυταρχική του πολιτική. Αλωσε ακόμη και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών, το οποίο ήταν το τελευταίο ανάχωμα στις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις που επέβαλε αλλάζοντας τη νομοθεσία: την περασμένη εβδομάδα στις εκλογές για το προεδρείο του σώματος η πλειοψηφία πέρασε στους ανθρώπους του Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: