"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: Το Κομπάνι πέφτει, αλλά η Aγκυρα εκβιάζει...


Καθώς, όπως όλα δείχνουν, γράφονται οι τελευταίες γραμμές στο δράμα του Κομπάνι, οι 2.000-3.000 Κούρδοι υπερασπιστές του οποίου «λυγίζουν» κάτω από τις επιθέσεις των υπέρτερων σε αριθμό και εξοπλισμό μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοί του παίρνουν κι αυτοί τον δρόμο της προσφυγιάς, ένα μεγάλο γεωπολιτικό παζάρι συνεχίζει να εκτυλίσσεται πάνω από το «πτώμα» της πόλης που άλλοτε φιλοξενούσε 400.000 ψυχές. Ένα παζάρι στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η Τουρκία, ο πρόεδρος της οποίας ανήγγειλε, χθες, ψυχρά ότι «το Κομπάνι πρόκειται να πέσει» -θέτοντας παράλληλα τους όρους της χώρας του για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Πρακτικά, η Άγκυρα εκβιάζει ωμά τους πάντες, καθώς εκτιμά πως έχει βρει την κατάλληλη ευκαιρία για να πετύχει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Αφενός, να ανατρέψει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και το καθεστώς του και, αφετέρου, να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στο ΡΚΚ και τους συμμάχους του στη Συρία.  

Μόνο που γνωρίζει πως δεν μπορεί να πετύχει τίποτε από τα δύο μόνη της και γι' αυτό επιχειρεί με κάθε τρόπο να «σύρει» τις ΗΠΑ και συνολικά τη Δύση σε μια ανοιχτή επέμβαση (με τη μορφή, αρχικά, της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας και κατά μήκος των συνόρων), από την οποία ωφελημένη θα βγει κυρίως η ίδια.

«Εάν ο Άσαντ παραμείνει στη θέση του και το Ισλαμικό Κράτος εκδιωχθεί, τότε ενδεχομένως να εμφανιστεί μια άλλη εξτρεμιστική οργάνωση. Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, συνεκτική και συνδυασμένη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στο CNN. Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάριζε ποιον εννοεί ο Νταβούτογλου κάνοντας λόγο για «άλλη οργάνωση»: «Για εμάς, το ΡΚΚ είναι ακριβώς το ίδιο με το ISIL. Είναι λάθος να το αντιμετωπίζουμε ως κάτι διαφορετικό», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο προσφύγων.

Η τακτική της τουρκικής ηγεσίας είναι, λοιπόν, ξεκάθαρη: Δεν τη νοιάζει εάν οι κάτοικοι του Κομπάνι σφαγιαστούν μέχρις ενός ή γίνουν όλοι πρόσφυγες, ούτε πρόκειται να δώσει την παραμικρή χείρα βοηθείας στους Κούρδους μαχητές του YPG, εάν η ηγεσία τους δεν δεχθεί τους όρους που της έχει θέσει η Τουρκία: να κόψουν τον ομφάλιο λώρο που τους συνδέει με το ΡΚΚ, να αποκηρύξουν κάθε σχέδιο δημιουργίας ανεξάρτητης κρατικής οντότητας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας (αντίστοιχης με αυτή που υπάρχει στο Ιράκ), αλλά και να συμβάλουν στην ανατροπή του Άσαντ, παρά το γεγονός ότι η Δαμασκός τους έχει εκχωρήσει de facto καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.

Για την ώρα, πάντως, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να αποδέχεται τους όρους της Άγκυρας. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Η προσοχή και η προτεραιότητά μας βρίσκεται στο Ισλαμικό Κράτος.

Ασφαλώς συνεχίζουμε να στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, αλλά δεν έχουμε κάτι καινούριο να πούμε γύρω από αυτό», ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι. Για τους Αμερικανούς, άλλωστε, η στάση έναντι του Άσαντ εμπλέκεται και με τις επιλογές τους σε άλλα μέτωπα -όπως με το Ιράν και τη Ρωσία, που τον στηρίζουν. Η υπερδύναμη έχει πολύ περισσότερα να συνυπολογίσει...

Εγκαλούν τη Δύση, καταγγέλλουν την Τουρκία Στους δρόμους τουρκικών και ευρωπαϊκών πόλεων χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές
 

Στους δρόμους δεκάδων τουρκικών και ευρωπαϊκών πόλεων έχουν βγει από προχθές χιλιάδες Κούρδοι, απαιτώντας να αναληφθεί άμεσα δράση προκειμένου να σταματήσει το δράμα στο Κομπάνι της Συρίας, όπου οι ομοεθνείς τους απειλούνται με σφαγή από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι διαδηλωτές επιρρίπτουν στη Δύση απάθεια και αδιαφορία, ενώ κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση της Άγκυρας ότι είναι ουσιαστικά συνένοχη στο έγκλημα που διαπράττεται με τη στάση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ξημερώματα της Τρίτης, εκατοντάδες Κούρδοι -κυρίως οπαδοί του ΡΚΚ και των συμμάχων του των ομάδων αυτοάμυνας YPG στη Συρία- κατόρθωσαν να εισέλθουν στα κτίρια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες και του ολλανδικού Κοινοβουλίου στη Χάγη, όπου πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία.

Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν το ίδιο ήρεμα στην Τουρκία, όπου επεισόδια σημειώθηκαν ακόμη ιαι στην Άγκυρα και την Ισταμπούλ, ενώ η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές περιοχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
 
Μάλιστα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα τουλάχιστον νεκρό από πραγματικά πυρά της αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του ΡΚΚ και ο φυλακισμένος Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχουν απειλήσει με διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας εάν το Κομπάνι πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: