"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» η πρόταση του μεσολαβητή προς Αθήνα–Σκόπια

«Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» φέρεται ότι είναι η νέα πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Λεπτομερέστερα, την είδηση γράφει η σλαβομακεδόνικη εφημερίδα «Σλόμποντεν Πέτσατ» (Sloboden Pecat), συμπληρώνοντας όμως η πρόταση ότι είναι ακόμα ανεπίσημη.  

Η ολοκληρωμένη πρόταση για το όνομα είναι: το κράτος «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», η γλώσσα «μακεδονική» και ο λαός «πολίτες της Άνω Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι  Σλαβοκαμεδόνες θέλουν το νεό όνομα μόνο ως διεθνές (γιατί εσωτερικά αυτοαποκαλούνται προ πολλού «Μακεδονία»), ενώ η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει μια «κοινά αποδέκτη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes).
 
 
Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια: