"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σκουρλετισμός


Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει κάθε δικαίωμα να λέει ότι ο Τάδε τραπεζίτης δίνει λεφτά σε βουλευτές. Εχει κάθε δικαίωμα να περιγράφει σκηνή με τον Δείνα βιομήχανο που χρηματοδοτεί προεκλογικές εκστρατείες. Εχει δικαίωμα να τα λέει αυτά λίγο πριν κλείσει το πορτατίφ για να κοιμηθεί. Εχει επίσης δικαίωμα να τα λέει στην παρέα του όταν έχουν πιεί μερικά ποτά και είναι σε κέφι. 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τα υπονόησε όλα αυτά όχι όμως σε προσωπικές συζητήσεις. Τα είπε δημόσια, στην τηλεόραση, επικαλούμενος κάποιο δημοσίευμα εφημερίδας.

Η συζήτηση στο Mega αφορούσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Σκουρλέτης λοιπόν είπε ότι προκειμένου να ευρεθούν οι βουλευτές που απαιτούνται «υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν βγάλει κουμπαρά για να μαζέψουν τους 180»

Τι ήταν αυτό, εάν όχι επιστροφή στον αυριανισμό της δεκαετίας του ΄80; 

Να εξηγήσουμε. Δεν αναφερόταν ούτε στην Αυγή ούτε στην Εποχή αλλά στην κυριακάτικη Kontranews που εκδίδεται από τον Γιώργο Κουρή. Ναι, βασίστηκε στον Κουρή και στο έντυπο που πωλεί 16.000 φύλλα.

Αξίζει με μεταφέρουμε verbatim τον τίτλο του δημοσιεύματος. «Αποκάλυψη: Ερανος μεταξύ των καλεσμένων τους στο μυθικό γάμο/ Μάζευαν λεφτά για τους 180 στο γάμο Κόκκαλη-Μαρτίνου/ Θλιβερή επιστροφή σε πρακτικές του ‘65». 

Το πήρε λοιπόν ο Σκουρλέτης από εκεί και το εκστόμισε ως αθώα παιδίσκη.  

Και ο Κουρής;  

Ο Κουρής είναι παλαιά στο επάγγελμα και ξέρει να προστατεύει το σπίτι της. Μόλις δηλαδή προκλήθηκε ο πανικός και παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δημοσίευσε τις εξής διορθωτικές εκτιμήσεις:
«Βέβαια μέχρις στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ή τουλάχιστον δεν έχει αποκαλυφθεί κάποια απόπειρα δωροδοκίας βουλευτή. Εξάλλου η απόσταση μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεγάλη και μέχρι τότε θα παιχτούν πολλά παιχνίδια στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο».

Συνεχίζει την ανάλυση:
«Οποιαδήποτε απόπειρα εξαγοράς βουλευτών δεν πρόκειται να έχει τα αγοραία χαρακτηριστικά του ’65, γιατί οι μέθοδοι χειραγώγησης του πολιτικού συστήματος έχουν αλλάξει και αυτοί που αναλαμβάνουν εργολαβικά να στήσουν μια κρίσιμη ψηφοφορία, είναι ειδικοί στις χειρουργικές κινήσεις για να μην εκθέσουν τους επίορκους βουλευτές».

Θα είχε ενδιαφέρον πάντως αν κάποιο έντυπο παρόμοιο με την κυριακάτικη kontranews δημοσίευε αντίστοιχο αφήγημα, για τα οφέλη των βουλευτών που θα καταψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένα αφήγημα που θα περιέγραφε συναντήσεις με επιχειρηματίες, που θα αναφερόταν σε διαύλους με εκδοτικά συγκροτήματα και πάνω σε αυτές τις μικρές αλήθειες θα έχτιζε φαντασιοκοπήματα για κιβώτια με χαρτονομίσματα και δόλιες συμφωνίες. 

Θα άρεσε άραγε κάτι τέτοιο στον Πάνο Σκουρλέτη; 

Θα ήθελε άραγε να επικαλούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι τέτοιες ιστορίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: