Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, η αποτυχία του παναραβισμού να ενώσει κατά τον Ψυχρό Πόλεμο όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής και η ανάδυση ισχυρών απολυταρχικών κρατών στη Συρία και το Ιράκ οδήγησε στην εντύπωση της σταθερότητος των αποικιακών συνοριακών διευθετήσεων.
Τούτο άλλαξε με την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 που οδήγησε στην κατάλυση του καθεστώτος Χουσεΐν. Η μετατροπή του Ιράκ σε ομοσπονδιακό κράτος, η αύξηση της επιρροής του κουρδικού στοιχείου αλλά και η αποξένωση του σουνιτικού στοιχείου του Ιράκ λόγω της πολιτικής της κυβερνήσεως Μαλίκι συνέτειναν στην αποδυνάμωση της κρατικής υποστάσεως του Ιράκ. Η συριακή εξέγερση του 2011 μπορεί να μην οδήγησε στην κατάλυση του καθεστώτος Ασαντ, συνέβαλε ωστόσο στη συρρίκνωση της ισχύος του και την αμφισβήτηση των συνόρων της χώρας.
Ελέγχοντας δύο μεγάλες πόλεις σε Ιράκ και Συρία, τη Μοσούλη και τη Ράκκα, συνοριακές διαβάσεις μεταξύ των δύο κρατών και σημαντικές εκτάσεις στις κοιλάδες των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, το ISIS φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξεως των απανταχού της γης σουνιτών φονταμενταλιστών.
Απευθυνόμενος στα αντιαποικιακά ένστικτα της αραβικής κοινής γνώμης ο ηγέτης του Αμπουμπάκρ αλ-Μπαγντάντι ανακήρυξε μαζί με την ίδρυση ισλαμικού κράτους και την ακύρωση των συνοριακών ρυθμίσεων της Συμφωνίας Σάικς-Πικό.
Οι πληροφορίες για την έκδοση φετβά που επιβάλλει την κλειτοριδεκτομή στον γυναικείο πληθυσμό της υπό τον έλεγχό του περιοχών της Συρίας και του Ιράκ προκάλεσαν αποτροπιασμό στη διεθνή κοινή γνώμη, υπενθύμισαν ωστόσο πόσο έωλες ήταν οι προσδοκίες ότι η ανατροπή των απολυταρχικών καθεστώτων στη Μέση Ανατολή θα οδηγούσε κατ’ ανάγκην σε καθεστώτα πιο φιλελεύθερα και δημοκρατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου