"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Yπεροπλία πασάδων στην Κύπρο

Σταθερά αρνητικό για την ελληνική πλευρά παραμένει το ισοζύγιο των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση να περιορίζει τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για νέους εξοπλισμούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" η προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας στη δεκαετία του ΄90 και την πρώτη πενταετία του 2000 τερματίστηκε με το φιάσκο του πυραυλικού συστήματος s-300 και το σκάνδαλο των TOR- M1 για το οποίο καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και δικάζεται ο Κύπριος πρώην υπουργός εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

Το δημοσίευμα επικαλείται έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, σύμφωνα με την οποία σε κάθε Ελληνοκύπριο εθνοφρουρό αντιστοιχούν 3,4 Τούρκοι στρατιώτες.

Αν ληφθούν υπόψη οι εφεδρείες και οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ και οι Τουρκοκύπριοι στρατιώτες στα κατεχόμενα, η αναλογία διαμορφώνεται σε 1 προς 1,1 υπέρ της τουρκικής πλευράς.

Υπεροπλία διατηρούν οι Τούρκοι και στα άρματα μάχης με 348, ενώ η ελληνική πλευρά διαθέτει 164 άρματα της Εθνικής Φρουράς και 61 της ΕΛΔΥΚ.

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ). Η Εθνικής Φρουρά διαθέτει 396 και οι τουρκικές δυνάμεις 627.

Στον αέρα και στη θάλασσα η αεροπορία και το ναυτικό της Τουρκίας έχουν απόλυτη κυριαρχία, αφού διαθέτουν λιμάνι απέναντι από την Κύπρο και αεροπορικές βάσεις. Η ελληνική πλευρά διαθέτει κάποια παλαιά ελικόπτερα και περιπολικά σκάφη χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες.

Η έκθεση σημειώνει ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, οι προϋπολογισμοί για την άμυνα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, επηρεάζοντας τα ήδη περιορισμένα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου όσο και τη συντήρηση και εξασφάλιση ανταλλακτικών.
Όπως σημειώνεται, η πίεση αυτή αναμένεται να συνεχίσει και στο προβλεπτό μέλλον, οπότε είναι εξαιρετικά στενά τα περιθώρια οποιασδήποτε ουσιαστικής ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς είτε σε νέα αξιόλογα οπλικά συστήματα και τεχνολογία - με αρνητικές επιδράσεις και στο θέμα της μείωσης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: