"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Στη λίστω των «εχθρών της ελευθερίας του Τύπου» ο Ερντογάν από τους δημοσιογράφους χωρίς σύνορα. Μαζί του φιγουράρουν Πούτιν και Ασαντ

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έχουν ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία με βίντεο για την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου. Σε αυτά εμφανίζονται ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου πρωθυπουργού,  οι οποίοι δέχονται τις περισσότερες επικρίσεις για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου.

Το βίντεο, με τίτλο «Μεγάλοι Ανθρωποι», είναι ένα κολάζ από φωτογραφίες ηγετών από όλον τον κόσμο, «εχθρών της ελευθερίας του Τύπου», στις οποίες οι πολιτικοί φαίνονται πολύ ευγενικοί και ανθρώπινοι: στο τέλος του βίντεο, υπάρχει ένα μήνυμα που λέει «Χωρίς ανεξάρτητους δημοσιογράφους αυτές θα ήταν οι ειδήσεις».

Στο βίντεο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατάει ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά του και του δίνει ένα φιλί. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εικονίζεται με έναν σκύλο στη δική του αγκαλιά, ενώ ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ φαίνετα να σβήνει τα κεράκια μιας τούρτας γενεθλίων μαζί με την οικογένειά του. Και οι τρεις ηγέτες ασκούν ασφυκτική λογοκρισία στα ΜΜΕ των χωρών τους.

Το συνολικό επίπεδο των παραβιάσεων της ελευθερίας των ΜΜΕ εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, ενώ η κατάσταση συνέχισε να είναι ανησυχητική το 2013, είπαν οι RSF σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: