"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ - ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: «Μη γιορτάζετε τα Χριστούγεννα, φοβού τον Αλλάχ».

Να μη γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του νέου έτους με χριστιανικά έθιμα καλούνται οι μουσουλμάνοι της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με αφίσες που τοποθετήθηκαν στις συνοικίες Τσάιρ και Μπούτελ των Σκοπίων, στις οποίες μένουν οι περισσότεροι Αλβανοί και μουσουλμάνοι των Σκοπίων.

Στις αφίσες απεικονίζεται ένα άτομο με γενειάδα (μουσουλμάνος) να δίνει γροθιά στον Άη Βασίλη, ενώ ακολουθεί το κείμενο: «Όποιος ακολουθεί τις πρακτικές των απίστων, δεν ανήκει στο λαό μου. Μη γιορτάζετε, φοβού τον Αλλάχ».

Οι δημιουργοί των αφισών παραμένουν άγνωστοι, ωστόσο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι μουσουλμάνοι στην ΠΓΔΜ καλούνται να μην γιορτάσουν το Νέο Έτος επειδή ο Άη Βασίλης και η Πρωτοχρονιά συνδέονται με τη χριστιανική παράδοση.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας (ΙΘΚ) της ΠΓΔΜ Αμπάζ Ισλάμι δήλωσε ότι η ΙΘΚ δεν γνωρίζει ποιος τοποθέτησε τις αφίσες στους Δήμους Τσάιρ και Μπούτελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: