"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ: Η Ιστορία... ξανακλικάρεται - Κατάταξη των μεγάλων προσωπικοτήτων με βάση την παρουσία τους στο Διαδίκτυο


Ο Μπαράκ Ομπάμα τον αποκάλεσε «γίγαντα της Ιστορίας». Κι όμως, σύμφωνα με ένα νέο σύστημα αναζήτησης, το οποίο κατηγοριοποιεί προσωπικότητες από όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής ανάλογα με την ιστορική τους σημαντικότητα, ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, βρίσκεται στην 356η θέση με τα 2.000 πιο σημαντικά πρόσωπα της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Πρώτος στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται ο Ιησούς. Ακολουθεί ο Ναπολέων, ενώ την τρίτη και την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν αντίστοιχα ο Μωάμεθ και ο Σαίξπηρ. Τέσσερις θέσεις πιο χαμηλά, στο νούμερο οκτώ των πιο σημαντικών ανθρώπων, συναντάμε τον Αριστοτέλη. Ολες οι υπόλοιπες θέσεις στην πρώτη δεκάδα τις καταλαμβάνουν πολιτικοί ηγέτες, από τον Αβραάμ Λίνκολν και τον Τζορτζ Ουάσιγκτον έως τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Μέγα Αλέξανδρο.


Το σύστημα λειτουργεί βάσει ενός λογισμικού το οποίο ακολουθεί τα ίχνη εκατομμυρίων απόψεων που έχουν διατυπωθεί στο Ιντερνετ για διάφορους ανθρώπους - κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η Google ταξινομεί τις διάφορες ιστοσελίδες. Το πρόγραμμα άλλωστε έχουν κατασκευάσει από κοινού ο Τσαρλς Ουόρντ, μηχανικός της Google, και ο Στίβεν Σκιένα, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης.


Μια από τις πιο βασικές «πηγές» του προγράμματος είναι η ονλάιν εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. 

Η φήμη των ιστορικών προσωπικοτήτων «ζυγίζεται» επίσης βάσει όλων των βιβλίων που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο γι' αυτούς, ενώ οι προγραμματιστές έχουν συμπεριλάβει ακόμη στο πρόγραμμα τον λεγόμενο «αλγόριθμο πτώσης της διασημότητας», ο οποίος είναι σε θέση να προβλέπει πόσο σημαντικοί θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται όλοι αυτοί άνθρωποι έως και 200 χρόνια μετά τον θάνατό τους. 


 Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αμερικανίδας τραγουδίστριας Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να βρίσκεται στην 27η θέση, όμως ο συγκεκριμένος αλγόριθμος την πετάει στη θέση 689. 

Ο ίδιος αλγόριθμος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση των κοινωνικών αλλαγών, όπως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία.


Ακριβώς τέσσερις θέσεις κάτω από τον Μαντέλα βρίσκεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας που πέθανε το 1938. «Μακροπρόθεσμα, είναι ίσως μια δίκαιη κατάταξη», υποστηρίζει στους βρετανικούς «Τάιμς» ο Σκιένα. «Και οι δυο άνδρες μπορούν να ιδωθούν ως ιδρυτές των εθνών τους και επομένως να θεωρηθούν εξίσου σημαντικές προσωπικότητες», εξηγεί.

Για την ολοκλήρωση της τελικής λίστας, η οποία κυκλοφορεί με το βιβλίο «Who's Bigger» (Ποιος είναι μεγαλύτερος), οι δημιουργοί του λογισμικού έλαβαν υπόψη τους τόσο το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι υπήρξαν διάσημοι - ανεξάρτητα από τον λόγο - καθώς και την προσφορά τους στον πολιτισμό


Δεν υπάρχουν σχόλια: