"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Εγκαταλείπουν τo μπουρδέλο της διαφθοράς οι διεθνείς αγορές

Εγκαταλείπουν την Τουρκία οι διεθνείς αγορές Ισχυρή τάση μαζικής αποδέσμευσης από τουρκικά ομόλογα καταγράφεται στις διεθνείς αγορές καθώς η πολιτική κρίση που κλυδωνίζει τη χώρα απειλεί τώρα με αποσταθεροποίηση – σοκ και την οικονομία της.

Διεθνή επενδυτικά σχήματα «ξεφορτώθηκαν» τουρκικό χρέος ύψους 532 εκατομμυρίων δολαρίων ως τιος 20 Δεκεμβρίου, περιορίζοντας τον όγκο έκθεσής τους στην τουρκική οικονομία στα 53,8 δισ.
Αλλο ένα 1.38 δισ. είχε κάνει φτερά την εβδομάδα που προηγήθηκε της 20ης Δεκεμβρίου.

Η δραματική αναστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών -οι διεθνείς τοποθετήσεις σε τουρκικά ομόλογα είχαν φθάσει σε ύψος ρεκόρ (72 δισ) τον περασμένο Μάιο- απειλεί την τουρκική οικονομία με ραγδαία συρρίκνωση.

Αλλωστε κατά τη δεκαετή περίοδο της διακυβέρνησης Ερνογάν, ο τριπλασιασμός του εθνικού προϊόντος της γείτονος οφείλεται και στην αφειδή εισροή ξένων ομολογιακών κεφαλαίων, ενώ οι δολαριακές τοποθετήσεις απέδιδαν κέρδη 9,7% σε ετήσια βάση.

«(Η όλη κατάσταση) καταστρέφει τη βιτρίνα του οικονομικού δυναμισμού της χώρας που τα τελευταία χρόνια είχε οικοδομηθεί με πολύ προσοχή», εκτιμά ο Μάικλ Σάουλ, της Marketfield Asset Management, εταιρίας που «ελέγχει» τοποθετήσεις περίπου 17 δισ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νομισματικό πεδίο: 
Η λίρα έχει διολισθήσει κατά 1,8%, υποτιμώμενη σε τιμή - ρεκόρ έναντι του δολαρίου (1 προς 2,16).
Από τις αρχές του 2013, η λίρα έχει χάσει έναντι του δολαρίου το 18% της αξίας της, επίδοση που συνιστά την χειρότερη μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών σε ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ο επί μακρόν, σχετικά άκοπος δανεισμός της χώρας γίνεται έτσι, αίφνης, ακριβότερος. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 36 μονάδες βάσης φθάνοντας στις 394. Η επίδοση είναι λίγο καλύτερη από το κόστος δανεισμού της Βραζιλίας και είναι η χειρότερη ανάμεσα σε 20 αναπτυσσόμενες οικονομίες (σύμφωνα με σχετικό δείκτη του Bloomberg).
Το χρηματιοστήριο της Κωνσταντινούοπολης βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2012.

Και ό,τι έρχεται μοιάζει πλέον δυσοίωνο: «Τα πράγματα από εδώ και πέρα θα πάρουν την κατηφόρα», εκτιμά ο Αλεξέι Μπέλκιν της Kapital Asset Management, στη Μόσχα:
«Διότι η τουρκική αγορά συγκεντρώνει τώρα τα στοιχεία που φοβίζουν περισσότερο τους επενδυτές: Πολιτική αβεβαιότητα και ελλειμματικό ισοζύγιο συναλλαγών».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: