"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: H χώρα θα πληρώσει το κόστος των πολιτικών φιλοδοξιών του Σουλτάνου της

Του SEMIH IDIZ / Hurriyet Daily News

Τυφλωμένος από οργή για την έρευνα που ενέπλεξε στο σκάνδαλο διαφθοράς κορυφαίους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπει στον δρόμο του πολέμου. 

Αντί να συμπεριφερθεί ως φυσιολογικός δυτικός πολιτικός, έχει παραμείνει πιστός στην πραγματική του φύση, ισχυριζόμενος ότι αντιμετωπίζει μια συνωμοσία εγχώριων και διεθνών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, κάνει όλα όσα δεν θα έπρεπε να κάνει όποιος υποστηρίζει -όπως ο ίδιος- ότι εισάγει τη δημοκρατία στην Τουρκία, τηρεί τους νόμους και αντιμάχεται τη διαφθορά.

Επειδή οι υψηλόβαθμοι στην αστυνομία δεν γνώριζαν γι' αυτή την έρευνα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε κυνήγι μαγισσών εναντίον της ίδιας αστυνομίας που επαινούσε κατά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Προσπαθεί έτσι να απομακρύνει τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο βλέπει ως τον κύριο συνωμότη και θεωρεί ως τον βασικό του εχθρό.

Το διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνησή του, βάσει του οποίου οι αστυνομικοί πρέπει να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους για κάθε έρευνα, βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη και είναι πιθανό ότι θα ακυρωθεί, επειδή παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης ήταν να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στα κεντρικά της αστυνομίας. Ο Ερντογάν θα διαπιστώσει ότι δεν θα καταφέρει να εμποδίσει την επαφή των δημοσιογράφων με τις πηγές τους.

Σχεδόν όλοι πλην των πιο πιστών οπαδών του Ερντογάν ερμηνεύουν αυτές τις κινήσεις ως προληπτικές προσπάθειες της κυβέρνησης για να εμποδίσει την πρόοδο της έρευνας.

Αντί να δράσει προσεκτικά και να προστατέψει την οικονομία από χτυπήματα σε μια κρίσιμη στιγμή, ο Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά και όσο το κάνει, τόσο τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του. Οι περισσότεροι αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι είναι αδύνατον να μην πληγεί πολιτικά.

Ο ΤΑΓΙΠ Ερντογάν μάχεται απελπισμένα για να το αποφύγει, αλλά όποιο κι αν είναι το κόστος για τον ίδιο, φαίνεται ότι τελικά η Τουρκία είναι εκείνη που υποφέρει εξαιτίας των πολιτικών του φιλοδοξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: